Uzmanlar, bu gemilerin Ege’de birtakım sorunlarla karşılaşabileceğini söylüyor. Çünkü bilindiği gibi Ege Denizi’nde yer alan birtakım adalar uluslararası antlaşmalarla askersizleştirilmişti.
Öte yandan Ege Denizi karasuları ve kıta sahanlığı konusunda iki NATO ülkesi olan Türkiye ile Yunanistan arasında tartışmalar devam ediyor. Bütün bunlar göz önünde bulundurulursa NATO’nun Ege’de devreye girmesi ne kadar sağlıklı ve uygun bir karar?
Konuyla ilgili Sputnik Haber Ajansı ve Radyosu’na konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Dış Politika ve Güvenlik Politikası Danışmanı, askeri uzman, emekli Deniz Kurmay Albayı Prof. Dr. Celalettin Yavuz şunları söyledi.
Birincisi, Türkiye’ye gelecek olan yeni mülteci akınının önlenmesi. İkincisi de, Türkiye’den Ege’de Yunanistan’a geçen mülteciler var. Burada çocuklar, kadınlar bu kış kiyamet şartlarında dahi deniz geçişleri sırasında boğulabiliyorlar. Özellikle insan kaçakçılarının akıl almaz hileleri sonucunda bunlar gerçekleşiyor.
İşte bunun önlenmesi konusunda Türkiye ve Yunanistan’ın yeterli olmadığı, yetişemediği görüldü. Onun için de ‘acaba bir NATO desteği olur mu’, dediler. Bu önemlidir. Ancak pratikte mümkün mü?
Bir diğeri, gene Türkiye’ye yakın adalar. Özellikle bu mültecilerin gitmiş olduğu Midilli, Rodos gibi adalar. Bunlar, Lozan Barış Antlaşması’na göre askersizleştirilmiş olan adalardır. Buraya eğitim veya ziyaretle dahi askeri gemiler giremez. Peki gelecek olan NATO gemileri nasıl girecektir? Dolayısıyla bence bu, doğru ve düşünülmüş bir plan değildir.