“Avrupa’da güvenlik nedeniyle rezervasyonların iptallerinin artması, Rus pazarının kapanması turizmciyi iflasın eşiğine getirmiştir” diyen Tanrıkulu, özellikle Antalya'da otellerin 4 aydır kapalı olduğu ve bankalara yüklü miktarda borcu olan turizmcilerin tesislerini satışa çıkardığı haberlerinin geldiğini anımsattı.
Turizm sektöründe giderek derinleşen kriz nedeniyle Ege ve Akdeniz sahillerinde 1300 otelin satışa çıkarıldığını, bu oteller için istenen toplam tutarın 30 milyar TL’yi bulduğunun ifade edildiğini kaydeden Tanrıkulu, “Turizm sektörü, Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yaşanan olaylar ve ülkenin bütününü saran gerginlik sebebiyle zor günler geçirirken Rusya ile yaşanan uçak krizi Türkiye’de turizm işletmeciliğini yapılamaz hale getirmiştir. Hükümetin ‘B Planı’ olarak sunduğu 12 ülkeye yakıt desteği, Ortadoğu pazarına açılma stratejisi sektörün yaşadığı ağır kriz karşısında yetersiz kalmıştır” dedi.
'2016'DA TURİZM GELİRLERİNDE YÜZDE 35'LİK BİR DARALMA ÖNGÖRÜLÜYOR'
2016 yılında turist sayısı ve turizm gelirlerinde yüzde 35’lik bir daralmanın öngörüldüğünü, turizmde öngörülen bu daralma işyerlerinin kapanması ve işsizlik anlamına geldiğini vurgulayan Tanrıkulu “Hükümetin 12 ülkeye yakıt desteği ve yeni pazarlara açılım stratejisi, yurtdışında, Türkiye’de turizm bölgelerinin güvenli olduğu algısını oluşturmak ile desteklenmelidir. Bu bağlamda ek güvenlik tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Türkiye’de artan terör saldırıları, Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde yaşanan olaylar ve Rusya ile yaşanan uçak krizinin turizm sektörüne, ekonomiye ve istihdama olumsuz etkilerinin araştırılarak turizm işletmecilerinin ve çalışanlarının sorunlarına etkili ve sürekli çözüm önerileri getirilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması elzemdir” ifadelerine yer verdi.