Kremlin Sözcüsü Peskov, Kral Salman'ın ziyaret ihtimali üzerinde diplomatik kanallar aracılığıyla çalışıldığını, ardından görüşmenin koşulları ve zamanının belirleneceğini ve açıklama yapılacağını belirtti.
Peskov, Rusya ve Suudi Arabistan’ın Suriye ve Filistin konularında işbirliği ile diyalogun sürdürülmesi konusunda hemfikir olduğunu kaydetti.
Kral Salman ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birkaç gün önce de telefon görüşmesi yaparak Suriye’deki durumu ele almıştı.
'GÜNDEMDE SURİYE OLACAK'
Birçok uzman, Suudi Kralın Moskova ziyaretinin ana amacının Suriye’deki savaş olduğu kanısında, çünkü bu sorun Rusya ile Suudi Arabistan arasında jeopolitik birliğin pekişmesine engel oluyor.
Yapılan yorumlara göre, Suudi Arabistan ABD’nin 'himayesinden' uzaklaşmaya ve bölgedeki diğer aktif oyuncuların desteğini almaya çalışıyor. Rusya ve Çin, son zamanlarda Ortadoğu’daki etkilerini önemli ölçüde artırdı. Washington’ın ise, son birkaç yılda Ortadoğu’da gücünü yitirmesi dikkat çekiyor.
SUUDİ ARABİSTAN RUSYA'YLA YAKINLAŞIYOR
Suudiler, bu konudaki yönelimlerini Rus ekonomisine 10 milyar dolar yatırım yaparak teyit etti.
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Veliaht Prens Muhammed Bin Salman’ın Moskova ziyareti sırasında varılan anlaşmaya göre Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı’nın Kamu Yatırım Fonu (PIF), Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RFPI) ile ortaklığa 10 milyar dolar yatıracak.
ABD UZAKDOĞU'YA YÖNELDİ
Ünlü Hint gazeteci, siyaset bilimci ve eski elçi Melkulangara Bhadrakumar, Rusya ve Suudi Arabistan’ın yakınlaşması için birkaç neden gösteriyor.
Birincisi, Ortadoğu petrolüne bağımlığını azaltan ABD’nin bölgedeki rolü azalıyor. Ayrıca ABD, daha ziyade şu anda devasa ekonomik değişikliklerin yaşandığı Uzakdoğu-Pasifik bölgesinde aktif olmayı yeğliyor. Yani sonuç olarak, Suudilerin yeni dostlara ihtiyacı var. İkincisi, ABD’nin İran’a yönelik tutumu Suudilerin hoşuna gitmiyor. Moskova ise Tahran’ın müttefiki olsa da, İran’ın daha çok Batı’ya baktığını anlaması gerekiyor.
Suudi Arabistan ve Rusya için eski müttefikler demek zor. Birçok uzman, Suudilerin aniden eski müttefiklerine sırtını çevirmeye karar verdiğine inanmıyor. Gerçi ABD’nin ‘himayesinden’ kurtulmak da o kadar kolay olmayacak.
RİYAD MOSKOVA’DAN SİLAH ALABİLİR
Diğer taraftan siyasi anlaşmazlıklar hiçbir şekilde ekonomik işbirliğine engel değil. Rus ve Suudi temsilciler arasındaki görüşmelerde imzalanan birkaç mutabakat muhtırası arasında 16 nükleer elektrik santralinin inşaatına ilişkin belge de var.
Taraflar, diğer ortak projeleri incelemek için çalışma grupları kurmayı planlıyor. Rusya, Suudi Arabistan’da demiryolları ile metroyu inşa edecek. Elbette görüşmelerde ayrıca Rus silahları da konuşuldu, oysa Suudiler daha önce sadece İngiltere ile ABD’den silah alıyordu.
Hiç şüphesiz ABD bir kenara çekilip Rusya’ya Suudi Arabistan’ın ana müttefiki haline gelmesini izlemeye hazır değil. Suudi Arabistan ve Rusya ayrıca İran, Suriye ve Yemen konusunda farklı görüşlere sahip ve bu petrol birliği ihtimalini büyük ölçüde kısıtlayabilir.