Lavrov ayrıca ülkesinin bağımsız ve çok yönlü bir dış politika izlemeyi sürdüreceğini söyledi: "Rusya bundan sonra da dünyadaki konumunu güçlendirmek, egemenliğini ve güvenliği korumak için bağımsız, çok yönlü ve ulusal çıkarlarına cevap veren bir politika izlemeye devam edecek."
'ABD SURİYE İÇİN GÖNDERECEĞİMİZ HEYETİ REDDETTİ'
ABD'nin, Suriye'deki operasyonları görüşmek için Washington'a gönderilecek Rus heyetini reddettiğini de açıklayan Lavrov, "Amerikalılara bir dizi ortak adım konusunda anlaşma sağlanması için Moskova'ya askeri uzmanlarını göndermelerini teklif ettik. Bundan sonra da Washington'da Başbakan Dmitriy Medvedev'in liderlik edeceği kendi heyetimizi gönderecektik. Ancak bize verilen cevap ikisinin de mümkün olmadığı yönündeydi" diye konuştu.
Öte yandan Lavrov, El Kaide'nin Suriye kolu El Nusra Cephesi'ni terör örgütü olarak gördüklerini ve bu görüşlerini yeniden değerlendirmeyeceklerini söyledi.
Rusya'nın Washington ve Brüksel ile olan ilişkilerine de değinen Lavrov, 'Avrupa Birliği ve ABD ile çok yönlü işbirliğine hazırız. Ancak bunun için partnerlerimizin ültimatom dilinden ve gayrimeşru yaptırımlardan vazgeçmesi gerekiyor' ifadelerini kullandı.
'ORTADOĞU'DAKİ ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZ TERÖRLE MÜCADELE'
Rusya'nın Ortadoğu'daki amaçlarına da değinen Lavrov, şunları söyledi: “Ortadoğu'da terörle mücadelenin herkes için öncelikli olduğunu biliyoruz. Ancak bununla paralel olarak bölgedeki tüm krizlerin —buna Suriye krizi de dahil— siyasal çözümü için gerekli şartların da oluşması için çalışıyoruz.”
'ÖSO İLE BİRLİKTE ÇALIŞMAYA HAZIRIZ'
Bununla birlikte Lavrov, eylemlerini izlediklerini belirttiği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile birlikte çalışmaya hazır olduklarını da ifade etti. Lavrov, ABD'nin Rusya ile ÖSO hakkında temas kurmamasının ise soru işaretleri yarattığını belirtti.
Lavrov ayrıca diğer ülkeleri de Suriye operasyonlarının yönetildiği Bağdat'taki koordinasyon merkezine davet ettikleri ancak olumsuz yanıt aldıklarını anlattı: “Herkes tablonun tamamını görebilsin ve herhangi bir yanlış anlama olmasın diye diğer partnerlerimizi (Bağdat'taki) istihbarat merkezine davet ettik. Aldığımız yanıt yıkıcı oldu. Neden Irak diye sordular. Oranın güvenli olmadığını söylediler. Biz de tahminlerimize göre merkezin çalışmaya çok uygun koşulları olduğunu söyledik. Ancak eylemlerimizin başka bir yerde koordine edilmesi için talep olursa, bunun için de hazırız.”
Bu arada Rus bakan Lavrov, Ankara ile 'Türk Akımı' doğalgaz boru hattı hakkında varılan siyasi mutabakatın hala geçerli olduğunu ancak anlaşmanın imzalanabilmesi için Türkiye'deki seçimlerin geride bırakılması gerektiğini söyledi. Lavrov, ''Seçimleri bekliyoruz. Bağlayıcı anlaşmayı imzalamaya yetkisi olacak hükümetin kurulmasını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.
'JEOPOLİTİK MÜHENDİSLİK GİRİŞİMLERİ GÜVENLİK MEKANİZMALARINI YERLE BİR ETTİ'
Lavrov, Duma'daki konuşmasında ismini vermeden ABD'yi de eleştirdi ve bazı ülkelerin Ortadoğu'daki 'jeopolitik mühendislik girişimlerinin' bölgesel güvenlik mekanizmalarının çökmesine neden olduğunu söyledi.
'ABD'NİN LİDERLİĞİ ELİNDEN BIRAKMAK İSTEMEMESİ ÜZÜCÜ'
Bunların yanı sıra Lavrov, ABD'nin politikalarını küresel liderliğini elinde tutmak amacıyla şekillendirmesine ise 'üzüldüklerini' anlattı: "Amerikalı partnerlerimiz liderliklerini ve ayrıcalıklarını ellerinde tutma yönünde bir politika izlemeye devam ediyorlar. Uluslararası alanda işlerin başka şekilde yürütülemeyeceğini söylüyorlar ve deyim yerindeyse dünyayı kendi Batı standartlarıyla temizlemek istiyorlar."
Lavrov, Suriye'deki gelişmeler üzerinde etkisi olan her ülkeyle işbirliği yapmak istediklerini de bir kez daha hatırlattı. Lavrov şunları söyledi: ''Tüm bölge ülkeleriyle –buna Suudi Arabistan da dahil– yoğun ve pratik bir işbirliğine hazırız. Türk komşularımızla da çalışıyoruz. Suriye'de olup bitenden endişe duyan herkesle de çalışmaya hazırız.''
'NE ABD NE DE BİZ YALNIZ BAŞIMIZA BAŞARABİLİRİZ'
Diğer taraftan Lavrov, Irak'ın IŞİD'le mücadele konusunda Rusya'dan resmi olarak yardım istemediğini söyledi. Lavrov şunları da ekledi: ''Bizim için önemli olan yalnız başımıza yardım edebileceğimiz yeni ülkeler bulmak değil, bir cephe oluşturmak. Zira ne Amerikalılar ne de biz yalnız başımıza başarılı olabiliriz. Karşımızdaki tehdidi ortadan kaldırmak için, Hitler karşısında kurulan ittifaka benzer bir koalisyon oluşturmalıyız.''
Bu arada Lavrov Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi'nin, 2014'te Ukrayna'nın doğusunda 298 kişiyle düşürülen MH17 sefer sayılı uçakla ilgili nihai raporuna da değindi. Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin 'Rusya nihai rapora saygı göstermeli' şeklindeki açıklamasını anlamlandıramadıklarını belirten Lavrov, ''Zira kimse bizim fikrimize saygı göstermemişti. Fikrimizi özel olarak soran bile olmamıştı'' ifadelerini kullandı.
Hollanda'nın raporunu inceleyeceklerini de söyleyen Lavrov ''Aklımızda cevaplanmamış bir dizi soru var'' dedi.