ABD'nin böylelikle Rusya ve Çin gibi bölgedeki kilit aktörleri çevrelemeyi hedeflediğini belirten Sergun, Washington'un bölgede kendisine dost ve müttefik ülkelerden oluşan bir ağ kurmaya çalıştığını vurguladı.
Özellikle Afganistan'daki duruma dikkat çeken Sergun, uluslararası barış gücü birliklerinin Afganistan'dan erken ayrılmak zorunda kalmasına rağmen ABD'nin askeri varlığını uzun vadede sürdürmek istediğini ifade etti. Rus general, "Afganistan'da iki uluslararası askeri yapı bulunuyor: NATO 'Kararlı Destek' eğitim misyonu ve çok uluslu birlikler. Uzun süreli askeri faaliyetlere rağmen, Afganistan'da konulan hedeflere yaklaşmak dahi mümkün olmadı. Aksine batılı ülkeler Afgan halkını sorunlar, çökmüş bir ekonomi, düşük sosyal standartlar ve büyük kapsamlı uyuşturucu trafiğiyle karşı karşıya bırakıyor" vurgusunu yaptı.
'İSTİKRARSIZLIK ALANI GENİŞLEYECEK'
Yakın gelecekte uluslararası barış gücü birliklerinin Afganistan'da devlet mekanizmasının istikrarlı şekilde işlemesini sağlamaya odaklanacağını kaydeden Sergun, "Bu yaklaşımın Afganistan'daki durumun normale dönmesi için ciddi bir etki göstereceğini sanmıyorum. İstikrarsızlık alanı sürekli olarak genişleyecek ve Orta Asya'daki Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerine yayılacak. Değerlendirmelerimize göre, durumun negatif yönde ilerlemesi halinde bölgedeki aşırılık yanlısı grupların eylemleri de artacak" ifadelerini kullandı.