Rusya'daki Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç'a göre, Türkiye'nin farklı enerji kaynaklarına yönelebilmesi için öncelikle enerji güvenliği stratejisi ile doğalgaz sevkiyatı altyapısını tamamen değiştirmesi, sonra da yeni enerji ortakları bulması gerek. Uzman, bunun teoride mümkün olduğunu, ancak çok uzun zaman alacağını vurguladı.
‘HER İKİ TARAF İÇİN DE RİSKLİ'
Grivaç ayrıca, Türkiye'nin Rus doğalgazından vazgeçmesinin her iki taraf için de riskler taşıdığına dikkat çekti: "Rus doğalgazı, Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 60'ını karşılıyor. Eğer Türk Akımı projesi iptal edilirse, bunun Türkiye'nin enerji güvenliğine kritik yansımaları olur. Aynı zamanda Türkiye'nin Rus doğalgazından vazgeçmesi halinde Gazprom da yılda 30 milyar metreküp gaza varan sevkiyat kaybı yaşayabilir. Bu, yaklaşık 7.5 milyar dolarlık bir gelir kaybı demek. Gazprom da böyle bir şeyi istemez"
Türkiye ile Rusya arasında uzun süredir birçok konuda görüş ayrılıkları bulunduğunu ancak iki ülkenin şu ana kadar siyaset ile ticareti ayrı tutmayı başardığını vurgulayan Grivaç, Rusya'dan gaz alan bazı ülkelerin enerji konusunu politize etmeyi sevmesine karşın, Moskova'nın güvenilir bir ortak olduğunu her zaman kanıtladığını kaydetti.
‘TÜRKİYE'NİN ALTERNATİF SEÇENEĞİ AZ'
Sberbank CIB şirketinin enerji danışmanı Valeriy Nesterov ise Erdoğan'ın "Rusya'dan başka gaz kaynağı buluruz" sözüyle ‘kabadayılık' ettiğini ileri sürerek, bunun gerçekleştirilebilmesinin çok da kolay olmadığını söyledi. Nesterov, "Türkiye'nin başka gaz tedarikçisi bulmak için fazla seçeneği yok. Suriye, İran ve Kuzey Irak Kürt Yönetimi istikrarlı tedarikçiler değil. Ayrıca İran ve Azerbaycan'dan alınacak sıvılaştırılmış gazı Rus gazından daha pahalıya mal olur" dedi.
Rus enerji uzmanları, Erdoğan'ın Rusya'ya ilişkin açıklamalarının erken seçimlerin yaklaştığı Türkiye'deki iç siyasi durumla alakalı olduğunda hem fikir. Grivaç, "Seçim öncesi süreçte, Erdoğan'a muhalif olan partiler hava ihlali konusunu kullanacak ve Rusya'yla ilişkileri güçlendirdiği için Erdoğan'ı eleştirecek. Erdoğan da korumacı bir tepki veriyor, kendisine yöneltilecek eleştirilerin etkilerini azaltmaya çalışıyor" değerlendirmesini yaptı.
‘TÜRKİYE, BULGARİSTAN'IN HATASINI TEKRARLAMAMALI'
Nesterov ise şunları söyledi: "Umarız Türkiye'de aklı selim hakim olur ve Güney Akım projesini durdurarak milyonlarca dolarlık transit gelirinden ve büyük bir istihdam imkanından mahrum kalan Bulgaristan'ın hatasını tekrarlamaz."