Rusya Savunma Bakanlığı’nın Türkiye hava sahasını ihlalinin ‘kötü hava koşulları’ndan kaynaklandığını açıklamasının ardından, tartışmalar devam ediyor. Dün Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı değerlendirmede ‘Suriye krizi bir Türk – Rus krizi değildir’ darken, Türkiye ile Rusya’nın dost ve komşu olduğunu, iki ülke arasında herhangi bir çıkar çatışması bulunmadığını belirterek, iyimser mesajlar vermişti. Konu bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündemindeydi. Erdoğan, Davutoğlu’ndan farklı olarak ikili ilişkilerde soğuma sinyali verdi.
'CİDDİYETLE BAĞDAŞMAZ'
Belçika Kralı Philippe’in davetiyle resmi ziyarette bulunduğu Brüksel’den Japonya İmparatoru Akihito’ya konuk olduğu Tokyo’ya geçerken uçakta gazetecilere konuşan Erdoğan, Rusya’nın ihlallerle ilgili açıklamalarının ciddiyetle bağdaşmadığını belirtirken, şunları söyledi:
“Rusya’nın Türkiye gibi kendisiyle komşu olan; dahası, üst düzey işbirliği konseyi mekanizmasının yürürlükte olduğu bir ülkeye yönelik bu tür ihlaller yapmış olması elbette hoş değil.”
‘OBAMA İLE GÖRÜŞEBİLİRİM’
Erdoğan, “Putin’le görüşecek misiniz” sorusuna “Yaşananlardan dolayı elbette kırgınlık içindeyiz. Bu şartlarda aramamın bir anlamı yok” diye yanıt verirken, Suriye konusunda Türkiye-ABD görüşmelerinin başladığını ve önümüzdeki hafta Obama’yla bir telefon görüşmesi yapabileceğini, söyledi.
‘RUSYA VE ABD TÜMÜYLE AYNI ÇİZGİDE OLAMAZ'
“Türkiye’nin söz konusu olduğu bir meselede, ABD ve Rusya’nın tümüyle aynı çizgide olabileceklerini düşünmüyorum. Her şeyden önce Türkiye, ABD ile müttefik ve NATO üyesi. Türkiye’ye yapılacak bir yanlışlıkta her iki ülkenin aynı çizgide olabileceğini düşünebiliyor musunuz? Mümkün değil. PYD’nin PKK ile iç içe olduğunu herkesin bilmesi lazım. Rusya, ‘Irak davet ederse, DAİŞ için orada da hava operasyonu yapabiliriz’ diyor. Rusya, Suriye’de DAİŞ’i vurmuyor ki! Bir kere ağızlarından kaçırarak, ‘Rejime karşı her unsur bizim için teröristtir’ dedi. Sonra toparlamaya çalıştı. Görünen o ki asıl derdi, Lazkiye’de üs kurmak, Suriye’de askeri varlıklarını güçlendirmek. Oraya 50 uçak gönderdiler. Ciddi bir askeri oluşum içindeler. NATO Konseyi’nden sonra, başta ABD olmak üzere tüm ülkelerin ortaya farklı bir tavır koymaları gerekecek. Mevcut durumu kabullenemeyiz.”
'HASSAS OLMASI GEREKEN RUSYA'
“Bu tek taraflı bir konu değil. Aynı zamanda Rusya’nın da düşünmesi gereken meseleler. Mersin Akkuyu’yu Ruslar yapmaz ise bir başkası gelir yapar. Oraya 3 milyar dolarlık bir yatırım yaptılar zaten. Dolayısıyla o konuda daha hassas olması gereken Rusya. Rusya’nın bir numaralı doğalgaz tüketicisiyiz. Türkiye’yi kaybetmek, Rusya için ciddi bir kayıp olur. Türkiye, gerektiğinde, doğalgazı çok farklı yerlerden temin yoluna da gidebilir. Rusya da iyi düşünmek durumundadır. Türkiye-Rusya arasında Üst Düzey İşbirliği Konseyi mekanizması var. Bu tür bir mekanizmayı kaybetmek herhalde Rusya açısından da yanlış olur. Biz de bunların kaybedilmesini istemeyiz elbet. Rusya’nın bunların kaybedilmesine yol açacak adımlar atması bizleri üzüyor. Bu hadiselerde duygusal davranamayız.
‘ABD İLE MÜTTEFİK VE STRATEJİK ORTAĞIZ’
Erdoğan’ın, ‘Suriye konusunda ABD’nin Türkiye’yi yalnız bıraktığı görüşüne katılıyor musunuz?’ sorusuna yanıtı ise şöyle oldu:
“Biz, ABD ile müttefik ve stratejik ortağız. Görüşmelerimiz sürüyor. Devlet kurumlarımız sürekli temas halinde. NATO Konseyi’nin son açıklaması aynı zamanda bir yol haritasıdır.”