Bu akşamki müzakerelerin duygular yerine gerçekler üzerinde yapıldığını vurgulayan Tusk, "Suriye'de 8 milyon evinden edilmiş insan var. Ayrıca 4 milyon Suriyeli de komşu ülkelere kaçtı. Sadece Suriye'den milyonlarca potansiyel Suriyeli mülteci Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. Ayrıca, Irak, Afganistan ve diğer bölgelerden de gelenler var" diye konuştu.
‘AÇIK KAPI POLİTİKAMIZI DÜZELTMEMİZ GEREKİYOR’
Şimdi, AB'nin dış sınırlarını düzgün korumaya, sığınmacılar için dış yardımlara ve çevre ülkelere yardımlara odaklanması gerektiğine işaret eden Tusk, "Liderler, Lübnan, Ürdün Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelere yardımı artırmaya karar verdi. Güçlendirilmiş işbirliği karşılığında daha fazla destek sağlanacak" diye konuştu.
Tusk, bölgedeki sığınmacılar için ilave 1 milyar euro'nun BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Dünya Gıda Programı aracılığıyla seferber edileceğini belirtti.
‘HEPİMİZ YARDIM EDECEĞİZ’
Tusk, sığınmacılara yönelik karşılama merkezlerinin, ekim sonuna kadar kurulmalarına ve faaliyete başlamalarına karar verildiğini söyledi.
Bugün üzerinde anlaşılan önlemlerin mevcut krizi bitirmeyeceğini belirten Tusk, "Ama, bu önlemler doğru yönde atılan gerekli adımlar. Bu gece eskisi gibi devam edilemeyeceği yönünde ortak bir anlayış var. Mevcut paradigmayı değiştirmeden Schengen bölgesi sadece teoride olabilir" değerlendirmesinde bulundu.
‘GÜVENLİ BÖLGE İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRECEK’
Tusk, 80 kilometrelik uçuşa yasak ‘güvenli bölge’ önerisinde bulunan Türk makamlarla görüşmelere devam edeceklerini anlatarak, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 5 Ekim'de Brüksel'de görüşeceğim. Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla da New York'ta bir araya geleceğim" dedi.
'ACİL YARDIM FONU İÇİN 100 MİLYAR EURO'
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de toplantının beklenenden daha olumlu bir havada geçtiğini ve görüşmelerden tatmin olduğunu kaydetti.
Herkesin ortaklaşa gayret gösterdiğine dikkati çeken Juncker, "Komisyon teklifleri üzerinde ilerlemek kabul edildi" diye konuştu.
Juncker, AB üyesi ülkelerin acil yardım fonu için 100 milyon euro, AB kurumları için 600 milyon euro, Dünya Gıda Programı için 200 milyon euro, insani yardım için 300 milyon euro, yakın çevreye istikrar kazandırmak üzere Türkiye'ye 1 milyar euro, Makedonya'ya 700 milyon euro ilave olarak verilmesi konusunda çalışacaklarını belirtti.