Flemming, "BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, sığınmacı ve göçmenlerin Avrupa'ya gelmek için kullandığı ülkelerde uygun kabul noktaları oluşturulmadan yerleştirme programının etkili şekilde uygulanamayacağını kaydediyor. Avrupa kıyılarına her gün yaklaşık 6 bin kişi geliyor. Bu durum, büyük yatırımlara ihtiyacı ortaya koyuyor" dedi.
Bu bağlamda, krizin çözümü için AB'ye bazı tedbirler önerdiklerini belirten BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü, "Yunanistan'da denizle gelen sığınmacılar için özel kabul, kayıt, yardım ve kontrol yerlerinin oluşturulmasını ve 40 bin sığınmacının derhal Yunanistan'dan İtalya'ya transferi programının hayata geçirilmesini teklif ettik. Bunun dışında BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Avrupa Birliği'ni uluslararası korumaya ihtiyaç duymayan insanların memleketlerine geri gönderme mekanizmalarını güçlendirmeye, Avrupa Birliği'ne komşu ülkelerdeki durumu, insani misyonlara mali destek sağlama yoluyla istikrara kavuşturmak için acil tedbirler almaya ve çok sayıda mültecinin bulunduğu ülkelere yardım etmeye çağırıyor" şeklinde konuştu.
'BRÜKSEL TOPLANTISI SON FIRSAT OLABİLİR'
Avrupa'daki sığınmacı krizine çözümün sadece Avrupa ülkelerinin sığınmacılara yönelik ortak politika uygulaması durumunda bulunabileceğini kaydeden Flemming, "AB liderlerinin Brüksel'deki toplantısı, kaotik ve öngörülemez hale gelen krize Avrupa'nın ortak bir yanıt vermesi için son fırsat olabilir" yorumunda bulundu.