Sputnik'e konuşan Görendağ, Suriyeli mültecilere kapılarını açmaları için AB ülkelerine başından beri çağrı yaptıklarını belirterek "Almanya'nın yıl sonuna kadar belirli sayıda mülteci alacağını açıklaması olumlu ancak bunun ne kadar uygulandığını da izleyeceğiz. Kota açıklayıp yıl sonuna kadar sadece yüzde 20'sini aldığınız zaman bir karşılığı olmuyor. Geçen yıl Avrupa'nın açıkladığı rakamlar, kabul ettikleri göçmen sayısıyla kıyaslandığında daha düşük oldu. Bu yıl da açıklanan rakamların kaygı verici olduğunu düşünüyoruz" dedi.
‘GÖÇMENLERİ ENGELLİYORLAR'
Almanya, Fransa ile İngiltere arasında bu nedenle bir kriz yaşandığını hatırlatan Görendağ şunları söyledi: "Bütün Avrupa ülkeleri bir şekilde sınır güvenliğini harekete geçirip, sınırlara tel örgüler çekme ve göçmenlerin kendi ülkelerine girmesini engelleme yönünde tedbirler alıyorlar. Almanya'nın yaptığı bundan çok farklı değil şu anda. Bir şekilde yıl sonuna kadar 800 bin mülteci alacağını açıkladı ve bunu yerine getirmesi gerekiyor. Mülteci alacağını açıklayıp Schengen'den çıkmak ve sınır güvenliğini artırmak, oraya gitmiş 130 bin civarı Suriyelinin engellenerek devletler arasında geçişlerinin önlendiğini gösteriyor. Düzensiz yollarla Avrupa'ya giren bu kadar kişi hangi ülkelere yerleştirilecek, kendilerine hangi haklar tanınacak? Bunların tartışılması gerekiyor. Macaristan'ın ve bazı Avrupalı siyasilerin göçmen karşıtı açıklamalarına uygun faaliyetlerin yürütüldüğünü görebiliyoruz. Bir an önce bütün Avrupa devletlerinin sorumluluk almasını bekliyoruz."
‘AVRUPA KALESİ İNŞA ETMEKTEN VAZGEÇMELİLER'
Uluslararası Af Örgütü yetkilisi, son gelişmelerle Dublin sisteminin fiilen çöktüğünü, Schengen'in tartışılmaya başlandığını ve bunun AB için büyük bir kriz olduğunu vurguladı.
‘AB TEHLİKELİ DENİZ YOLCULUĞUNA YÖNLENDİRDİ'
‘GÜVENLİK DEĞİL İNSANİ OPERASYON'
‘ASIL ÇÖZÜM SURİYE'DE İSTİKRAR'