Afganistan, dış göçün yaşandığı başlıca ülkelerden biri. Sadece Yunanistan'ın Midilli Adası'na son günlerde 22 bin 500 sığınmacı ulaştı. Yunanistan Göç Politikası Bakanı Yannis Muzalas'ın verdiği bilgiye göre, Midilli'deki sığınmacıların yüzde 20'sini Afganistan'dan gelenler oluşturuyor. Gelişmeler, adadaki Afgan sığınmacı sayısının artacağına işaret ediyor.
Afganistan Parlamentosu İnsan Hakları Koruma Komisyonu Üyesi Ruboba Parvani, ülkeden her gün 7 bin 500 kişinin göçtüğünü; göçün Avrupa, işsizlik ve savaş yüzünden gerçekleştiğini söyledi.
‘EKONOMİ VE GÜVENLİK PROBLEMİ'
Afgan yetkili, göçün temel nedenlerini şu şekilde açıkladı: "İşsizlikten kaynaklı bir dizi ekonomik problemin yanı sıra, ülkede güvenli bir ortamın hakim olmayışı göçün yaşanmasında önemli bir faktör. Fırsatı olan insanlar, kendilerini ve sevdiklerini terörist gruplardan korumak için ülkeyi terk ediyorlar. Afganistan şu an IŞİD'in de tehdidi altında. Bu sebeple, dış göç akınının durulmayacağını düşünüyorum."
Parvani'ye göre, Afganistan hükümeti ülkedeki sorunları çözme konusunda bir adım atmıyor ve sessiz kalıyor. Parvani, "Halk seçimlerde, seçtikleri başkanın kendilerine huzurlu bir yaşam sunacağı umuduyla oy kullandı. Ancak bugün baktığınızda, ABD'nin müttefiki Afganistan Devlet Başkanı Muhammed Eşref Gani ve Başbakan Abdullah Abdullah lehine oy kullanmayanlar, düzgün maaşlı bir iş bulamıyor. İnsanlar da daha iyi bir yaşam umuduyla yurtlarını terk ediyorlar.
'AVRUPA, BAŞKA ÜLKELERE KARIŞMASA, GÖÇ YAŞANMAZDI'
"Avrupa, Afganistan da dahil, göçün kaynaklandığı ülkelere yardım etmeli ve ‘kural dikta etmek ve demokrasi empoze etmek yerine', insanlara kendi hayatlarını yaşama imkânı vermeli. Başka ülkelerin meselelerine müdahil olmasalardı, 11 Eylül olayı olmazdı, dolayısıyla savaş da olmazdı."
11 Eylül 2001'deki terör saldırılarını, Usame bin Ladin liderliğindeki El Kaide terör örgütü üstlenmişti. Bunun ardından da ABD tarafından Terörizmle Savaş başlıklı bir kampanya ile birçok ülkenin desteğiyle, Ladin'in yaşadığı Afganistan'da savaşa girişildi.