Alaboyun, "Türk Akımı projesi biliyorsunuz daha önce Bulgaristan'a eklemlendirilecekken daha sonra Trakya üzerinden Türkiye'ye eklemlendiriliyor. Orası dört tane 32 inçlik bir boru hattıyla gerçekleştirilecek. Bunun biri Türkiye'ye üçü de AB'ye gidecek. AB sürecinde Rusya tarafından Yunanistan ve diğer ülkelerle olan uluslararası anlaşmaların statüsünü bilmiyoruz. Ama Türkiye'ye de bir hat geleceği için biz Türkiye açısından bunu önemsiyoruz" dedi.
‘İNDİRİM ŞARTINA BAĞLANMASINI DOĞRU BULMUYORUZ'
‘TÜRKİYE OLARAK OLUMLU BAKIYORUZ'
Projenin geneline kendisinin pozitif baktığını kaydeden Alaboyun şunları söyledi: "Umarım, Ukrayna-Rusya arasındaki sorunlar, tansiyon biraz düşer. Çünkü AB'nin Rusya'dan gelen gaza ihtiyacı var. Bir şekilde de bunun Rusya'ya iletilmesi gerekiyor. O çerçevede de zaten Rusya, Güney Akım Projesi'ni hayata geçiriyordu. Şimdi rafa kaldırdı, Türk Akımı olarak bunu adlandırdılar. Türkiye olarak biz buna olumlu bakıyoruz."
‘BİZDEKİ ALGILAMA ÖYLE'
ADIM ATAMAYIZ AMA GÖRÜŞMELERİ YAPARIZ
‘1 KASIM SONRASI BAKIŞ DEĞİŞMEZ'
Alaboyun, 1 Kasım seçimlerinden çıkacak tabloda oluşacak yeni hükümetin Türk Akımı'na yönelik bakışının değişip değişmeyeceğine ilişkin soruna da, "Ben değişeceğini sanmıyorum. Türkiye bir enerji güzergahı. Ama açık netleştirilmesi lazım bazı şeylerin. Yani bir anlaşma yapacaksınız, anlaşmadaki belirsizliklerin kalkmasında fayda var" yanıtını verdi.
Hükümet olarak Türk Akımı projesinin varlığına ve gerekliliğine inandıklarını kaydeden Alaboyun, "Ama bir adım atamayız. O yüzden arkadaşlarımız 'donduruldu' diye ifade kullanmışlar. Ama bu görüşmelere asla engel değil. Yine de karşılıklı görüşmeler devam eder. Seçimden sonra inşallah bu belirsizlikler kalkar ve anlaşma imzalanır. Türkiye de Rusya da bunu netleştirir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
‘MECLİS'TEN GEÇMESİ LAZIM AMA MECLİS ÇALIŞMIYOR'
Türk Akımı ile ilgili hükümetler arasında bir anlaşmanın yapılmadığını anımsatan Alaboyun, "Devlet Başkanı Vladimir Putin'in buraya gelmesiyle ilgili bir mutabakat var. Ama resmi olarak bir anlaşma yapılmış değil şu anda bu açıdan" dedi.
Türk Akımı'nın dört boru hattından oluştuğunu, bunun bir tanesinin Türkiye'ye geleceğini, diğer üç tanesinin de Yunanistan üzerinden AB'ye gitmesi gerektiğini anlatan Alaboyun, "Fakat Rusya, Yunanistan dahil diğer ülkelerle karşılıklı uluslararası anlaşmaları yapmış, tamamlamış değil. Bu kısa süre içerisinde bir anlaşma yapacak bir durumda da değiliz. Muhtemelen bunlar Meclise gelip Meclis'ten geçecek. Meclis çalışmıyor" diye konuştu.
‘KONUYA FAZLA EĞİLMEK İSTEMEDİK'
Bakan Alaboyun, Türk Akımı'nın, Güney Akım'ın ortadan kalmasıyla ortaya çıktığını da anımsattı: "Normalde Karadeniz'i boydan boya geçen bir hat, Bulgaristan'a giderken bizim Trakya'ya döndü. Ukrayna nedeniyle AB ve ABD'nin almış olduğu tavır nedeniyle Türk Akımı'nı önerdiler. Türkiye olarak biz de enerji arz güvenliğimiz açısından bir sözlü mutabakatımız var ama yazıya dökülmüş, karara bağlanmış bir şeyimizi yok. Ama biz onlardan şartsız olarak indirim istiyoruz. Şartsız indirimi vermeleri lazım. Onların da bu indirimi böyle bir şarta bağlıyor görüntüleri var. Yani yüzde 10.25 indirimi işte Türk Akımı'na başlayalım, ondan sonra bu indirimi yaparız şeklinde bir tavırları var. Biz Türkiye olarak da bunu kabul etmeyiz, edemeyiz. Bu anca öyle bir görüşmenin başlangıcı olabilir, yani indirim yapılır ondan sonra bu görüşmeler, gelin bakalım nasıl olacak, ne yapacağız, proje nasıl gerçekleşecek bunu görüşmeye başlarız. Onlar görüşmeye başlansın şeklinde bir tavra sahipler."