25 yaşındaki Ambran, Suriye'yi 3 yıl önce nedenini bir türlü anlamadığı savaş nedeniyle terk etmiş. Yolu önce Lübnan'a sonra da Ürdün'e düşmüş. Ürdün'de sığınmacılara yardım sunan uluslararası bir kuruluşta çalışırken, eşiyle tanışmış. Şimdi ise eşiyle akrabalarının yardımıyla Almanya'ya geçmenin ve mutlu bir hayatın hayalini kuruyor.
'HAYALİMİZ ALMANYA…'
Savaşta annesini kaybeden Ambran, düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor: "Ülkemde çok problem var. Ateş ediyorlar, bomba atıyorlar, çocukları kaçırıyorlar ve öldürüyorlar… İki kız kardeşimi ve bir abimi orada bıraktım. Umarım, onlar da Almanya'ya geçebilir. Suriyelilerin büyük bölümü Almanya'ya gidiyor, çünkü orası bizim gitmeyi en çok istediğimiz ülke. Iraklılar ise Belçika ve Norveç'i tercih ediyor."
'İRAN SINIRINDA SORUNLAR YAŞADIK'
26 yaşındaki Arif ise Afganistan'dan gelmiş. Gazeteci olarak çalışan Arif, Taliban'dan gelen ölüm tehditlerine daha fazla dayanamayıp İran, Pakistan ve Türkiye üzerinden Belgrad'a geçmiş. Onun da Ambran gibi akrabalarının yaşadığı Almanya'ya gitme hayalleri var: "Bizi orada daha güzel bir hayatın beklediğini umarak Afganistan'da Avrupa'ya gidiyoruz. İran sınırında çok sorun yaşadık. Birçok kişi orada kaldı ve bazıları hayatını kaybetti. Son günlerde Macaristan sınırından güzel haberler alıyoruz. Sınırın bizler için açıldığını duyduk. Umarız, açıktır."
Annesi ve babası, kendi daha küçük yaştayken Taliban güçleri tarafından öldürülen Arif, kardeşlerini kurtarabilmek için hayata tutunma mücadelesi veriyor.
'SUBAY BABASININ KADERİNİ PAYLAŞMAKTAN KORKUYOR'
Bir diğer Afgan sığınmacı Harun, Arif'ten 2 yaş küçük. Henüz 17 gün önce Afganistan'dan ailesinin dualarıyla ayrılan Harun, Taliban tarafından öldürülen subay babasının kaderini paylaşmaktan korkuyor.
Almanya'ya gidip orada bir iş bulma hayalinin peşinden giden Harun'un, geride bıraktığı ailesine yardım etmek için geldiği Sırbistan'da karşılaştığı tablo şöyle: "Sırbistan'da insanlar çok iyi, bize çok yardım ediyorlar. Gerçekten çok iyi bir halk. Avrupa'ya gelme nedenimiz ölümden ve savaştan kurtulma şansımızın olması. ABD ve Kanada'ya gitmeyi başaran arkadaşlarım, orada iş bulamadıklarını ve hiç umutları olmadığını söylüyorlar."