Göçmen krizi karşısında takındığı tutumla en çok eleştirilen Avrupa ülkelerinden biri olan Macaristan Avusturya ve Almanya'dan gelen açıklamanın ardından sınırı göçmenlere açarken, bu ülkelere gönderilmenin tek defaya mahsus olduğu açıklamasına rağmen göçmenler başkent Budapeşte'deki gara akın ediyor.
New arrivals on the steps of #Keleti station #Budapest — crisis far from over #refugeecrisis pic.twitter.com/XyH2Lleeh1
— Daniel Hawkins (@DanhawkinsDh) 5 Eylül 2015
Avusturya İçişleri Bakanlığı, yaklaşık 6 bin 500 göçmenin başkent Viyana ve Salzburg kentinden ülkeye girişi yaptığını duyurdu.
AVUSTURYA'DA DURMAK İSTEMEDİLER
Macaristan'da sıkışıp kalan ve kamplara götürülmek değil Almanya ve Avusturya'ya geçmek isteyen göçmenlerden 3 bini de özel trenlerle Almanya'ya ulaştı. Münih kentine götürülen göçmenler acil kayıt merkezlerinde kayıt altına alındı. Avusturya'nın Salzburg kentinde duran trenden hiçbir göçmenin inmediği ve doğrudan Almanya'ya geçmek istedikleri kaydedildi. Münih'e gelen diğer bir tren ise doğrudan Thüringen eyaletindeki Saalfeld kentine yönlendirildi. Göçmenler Münih'e geldiklerinde İngilizce 'Münih'e hoşgeldiniz' anonslarıyla karşılandı.
Almanya gün içinde 7 bin göçmenin daha ülkeye giriş yapmasını bekliyor.
Refugees arriving at Munich central train station LIVE: http://t.co/FEF43fzJWY pic.twitter.com/rSpglk60jT
— RT (@RT_com) 5 Eylül 2015
Öte yandan Budapeşte'de garın önünde toplanan ve ne yapacağını bilmeyen yüzlerce göçmene Macaristan'dan bir kötü haber daha geldi. Polis şefi Karoly Popp trenleri kullanmalarına izin verilmemesi üzerine Almanya ve Avusturya'ya yürümeye başlayan göçmenleri alacak başka otobüsler gelmeyeceğini, bugünkü uygulamanın 'tek seferlik olduğunu' duyurdu.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban konu ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, gece boyunca oluşan durum hakkında Avusturya Başbakanı Werner Faymann ile konuştuğunu ve gelecek hafta bizzat buluşacağını belirterek, ''Göçmenlere, sadece İspanya ve Macaristan'ın değil tüm Avrupa'nın sınırlarına sahip çıkıp koruduğunu açıkça belirtmediğimiz sürece on milyonlarca insan gelecektir. Gördüğüm kadarıyla Avrupa'da siyasetçiler bunu söyleme konusunda tereddüt içindeler'' ifadelerini kullandı. Göçmenliğin kaynağının tükenmez olduğunu belirten Orban, ''Savaş olmayan bölgelerden, daha iyi bir yaşam umuduyla gelenlerin sayısı daha da artıyor. Eğer herkesi kabul edersek Avrupa'yı mahvederiz'' dedi.
Bu arada Orban, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile telefonda görüştü. Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Georg Streiter, yaptığı yazılı açıklamada, Merkel ile Orban'ın, Macaristan'ın Almanya gibi Dublin Sözleşmesi'nden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi hususunda hemfikir olduklarını ifade etti.
MACAR HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: AVRUPA LİDERLERİ LAFLARINA DİKKAT ETSİN
Sığınmacı akınının Almanya'nın çağrısıyla arttığını söyleyen Macar hükümetinin sözcüsü Zoltan Kovacs da “Bu yaşananların tekrarlanmaması herkesin iyiliği içindir. O nedenle Avrupalı liderlerin sözlerine dikkat etmesi gerekir” dedi.
Ancak bugün Keleti'den yola çıkan bine yakın göçmen dünkü göçmenler gibi Avusturya sınırına yürümeye başladı.
#Keleti station much less crowded but new arrivals still coming — reports of another 1,000 people leaving to walk to #Austria border
— Daniel Hawkins (@DanhawkinsDh) 5 Eylül 2015
Polis ise göçmenlerin otobana çıkmasını engellemeye çalıştı. Nitekim Avusturya polis şefi Hans Peter da en büyük sorunun Macaristan'ın sınırları açıp göçmenleri almaya giden otobüslerin girişine izin vermemesi olduğunu söyledi.
Hundreds of refugees continue to march to Austrian border http://t.co/6DjMSUWfwu #marchofhope pic.twitter.com/ZZ3KKoJYJu
— Ruptly (@Ruptly) 5 Eylül 2015
Bu arada Almanya'nın bu yıl içinde Avrupa'nın güneyindeki sığınmacılardan gelen 75 bin iltica talebini reddetmesi bekleniyor. Der Spiegel dergisi, Almanya'nın çoğu Sırbistan ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinden gelen 100 binden fazla kişiyi de sınır dışı ettiğini yazdı.
Diğer taraftan göçmenlere destek mesajı veren liderler de var. Finlandiya Başbakanı Juha Sipila evini mültecilere açabileceğini söyledi. Ülkenin kuzeyindeki Kempele kentinde bulunan ve bu sıralar az kullandığını söylediği evini yıl başından itibaren iltica talebinde bulunanlara açabileceğini söyleyen Sipila, “Hepimizin aynaya bakıp nasıl yardım edebileceğimizi sorması gerekir” dedi.
REAL MADRID'DEN DE DESTEK
Ayrıca Almanya'nın Bayern Münih ve İskoçya'nın Celtic takımlarından sonra İspanyol ekibi Real Madrid de Avrupa'daki sığınmacı krizine yardım elini uzattı. Kulübün internet sitesinde yapılan açıklamada, "Kulüp bu kararı, savaştan ve ölümden kaçmak için evlerini terk eden kadın, erkek ve çocuklara destek olmak için aldı" dedi.
EKSTRA VALİZE ÜCRET YOK
İskandinav havayolu şirketi SAS ile Norveç'in özel havayolu şirketi Norwegian, mültecilere yardım götürmek isteyen yolcularından fazla bir valiz için ücret talep etmeyecek.