Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Rusya Federasyonu Sanayiciler ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Alexander Shokhin arasında 2016 yılının sonuna kadar uygulanacak bir eylem planı imzalandı. B20 toplantılarında TOBB olarak sadece Rusya ile ikili iş birliği toplantısı yaptıklarına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye olarak Rusya'ya çok önem verdiklerinin altını çizdi.
Bu iki ülkenin güçlü yapılarıyla Avrasya coğrafyasının parlayan iki yıldızı konumunda bulunduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye ve Rusya birbirlerini tamamlayan ekonomileri ile coğrafi yakınlıkları, insanlarımız arasındaki kültürel ve kişisel yakınlıklar nedeniyle tam ideal bir iş ortağıyız. Özellikle son dönemde bugüne kadar kurduğumuz ekonomik ilişkiler seviyesinin çok daha yukarılara çıkarılması hususunda iki ülkenin liderlerinde güçlü bir siyasi irade var" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türk şirketlerinin Rusya'daki yatırımlarının 10 milyar doların üzerinde olduğuna dikkati çekerek, Türk firmalarının Rusya'da başarı ile tamamlanan inşaat proje bedelleri 60 milyar doların üzerinde olduğuna işaret etti.
HER YIL 4.5 MİLYON RUS TÜRKİYE'YE GELİYOR
Otomotiv sanayinin de iş birliği yapılabilecek önemli sektörlerin başında geldiğini, Rusya'nın gıda güvenliğini sağlamak amacıyla yerel üretim miktarı ve kalitesini artırmak istediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Güçlü ve deneyimli Türk gıda sektörünün Rusya Federasyonu'na gelmesi bugün bence en uygun zaman" dedi.
Hisarcıklıoğlu, Türk firmalarının Rusya'ya sadece mal ve hizmet satmak için gitmediklerine dikkati çekerek, Rus ortakları ile birlikte orada mal ve hizmet üretmek için gittiklerini dile getirdi. Türk firmalarının Rusya'daki faaliyetlerini de desteklediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, özellikle bundan sonra büyük şirketlerin yanı sıra, küçük ve orta ölçekli firmaların da Rusya'da daha aktif olmaları için çalıştıklarını vurguladı.
'TÜRK AKIMI MUTLAKA GERÇEKLEŞTİRİLECEK'
Ülkelerinde jeopolitik faktörlerin baskısının da hissedildiğine dikkati çeken Shokhin, "Türkiye, şu anda bir nevi ön cephede yer alıyor bu jeopolitik anlamdaki meydan okumalara karşı göğüs geriyor. AB ve Amerika'nın baskıları var, burada yatırımlara karşı mücadele ediyoruz. Sadece ümit etmekle kalmıyoruz, önümüzdeki dönemde tünelin ucunda bir ışık görüyoruz ve bu kapsamda Türk-Rus işbirliğini geliştirmeye ağırlık vereceğiz" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE İLE ANLAŞMA ÖRNEK OLACAK
İki ülke arasındaki projelere de değinen Shokhin, şöyle konuştu: "Türk Akımı mutlaka gerçekleştirilecek, fazla gecikme olmadan yapılır diye ümit ediyoruz. Türkiye'de Akkuyu Nükleer Santrali'nin yapılması da bu ilişkileri hızlandırıcı bir katalizör olacaktır. Telekominikasyon, metalurji gibi alanlarda da işbirliği imkanı var. Orta ve küçük işletmelerin projelerine de ağırlık vermemiz lazım. İstanbul'da daimi KOBİ kurulması fikrini de destekliyoruz. Elverişlli yatırım ortamı oluşacak, bunun nimetlerinden Türk ve Rus KOBİ'leri yararlanacak. Özellikle 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi yolunda da önemli bir adım olacak."
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov ise iki ülkenin işadamlarının çok önemli görevleri olduğunu söyledi. Toplantıya ayrıca Türkiye ve Rusya'da faaliyet gösteren firmaların üst düzey yöneticileri de katıldı. Konuşmaların ardından TOBB ve RSPP arasında 2016 yılının sonuna kadar uygulanacak eylem planı imzalandı.
ST. PETERSBURG'TA ANLAŞMA ANKARA'DA EYLEM PLANI
İki ay önce Rusya'nın St. Petersburg şehrinde yine bir yuvarlak masa toplantısı yapıldığını ve kendisinin de katıldığını kaydeden Halim Mete, buradaki toplantıda işbirliği anlaşması imzalandığını hatırlattı. Mete, "İki ay geçti, burada o işbirliği anlaşmamızın burada eylem planını imzaladık" dedi. Mete, imzalanan eylem planıyla ilgili de şu bilgileri verdi:
TOBB İLE RSSP ARASINDAKİ ANLAŞMALAR ÖNEMLİ
"Eylem planı; iki ülke arasındaki ticaretin artması, iki ülke yatırımcılarının karşılıklı ülkelerde daha iyi şartlarla yatırım yapabilmelerinin sağlanması ve ortaya çıkan gümrük ve diğer konulardaki sorunların çözülmesini kapsıyor. Burada Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Rusya Odalar Birliği anlaşmaların altına imza koyarak, bu tip sorunları çözmek ve iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için çalışmaları yapmak üzere anlaşma yaptılar. Bu da önemli bir şey.
ESKİDEN RUSYA DENİLİNCE MOSKOVA GÖRÜLÜYORDU…
ULUSLAR ARASI KÜRESEL SORUN
PUTİN ERDOĞAN DOSTLUĞUNU TİCARETE DÖNDÜRMENİN ZAMANI
Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yıllarca süre gelen bir dostluk olduğunu vurgulayan Halim Mete, "Bu dostluğu ticarete döndürmenin zamanıdır. Daha çok çalışmalıyız" dedi. İki liderin ticaret hacmi için ortaya koydukları 100 milyar dolarlık hedefle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Mete, "Şu anda tabi ekonomik bir sıkıntı yaşanıyor dünyada, bir gerileme var Çin başta olmak üzere. Hedefe belki biraz geç ulaşılır ama muhakkak ulaşılır. Hedefe koyduğumuz tarih değil ama muhakkak o hedefe ulaşılır. Çünkü o hedef doğrultusunda bu çalışmalar yapılıyor zaten" diye konuştu.
TÜRK AKIMI RAFA KALKMAZ
EYLEM PLANI ÇERÇEVESİNDE 16 AKTİVİTE YAPILACAK
TOBB ile RSPP arasında 2016 yılının sonuna kadar yapılması planlanan etkinlikler ve işbirliğini içeren eylem planı TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile RSPP Başkanı Alexander Shokin'nin Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov şahitliğinde imzalandı. Eylem planına göre 2016 yılının sonuna kadar Türkiye ile Rusya arasında 4 yuvarlak masa toplantısı düzenlenecek. Bu toplantılardan ilki Soçi'de gerçekleşecek. Moskova'da bir yatırım konferansı ayrıca Türkiye-Rusya ekonomi günü yapılacak. Otomotiv yan sanayi ve gıda konusunda iki çalışma komitesi kurulacak. Eylem planı çerçevesinde toplam 16 aktivite yapılacak.
İHTİYACA GÖRE HER SEKTÖR İÇİN TOPLANTI
TÜRK İŞADAMLARI ‘DAHA FAZLA CESARET VE TEŞVİK' DEDİ
Toplantıya katılan Türk işadamları ise, iki komşu ülkenin karşılıklı ticaret hacmini genişletmek, daha kaliteli yatırımlar ve hizmetler üretmek için her iki ülke hükümetlerinin de yatırımcılara daha fazla cesaret, daha fazla teşvik vermesi gerektiğini dile getirdi. Türk işadamları, serbest ticaret anlaşmasının önemine vurgu yaparken, basitleştirilmiş gümrük koridorunun genişletilmesi, Rus-Türk yatırım fonunun kurulması, çifte vergilendirme anlaşmasının iyeleştirilmesi gibi önerileri gündeme getirdiler.