Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği (GB) Anlaşması'nın güncellenmesi konusunda yürütülen görüşmelerde uzlaşma sağlandı. Yarın Brüksel'de uzlaşma sağlanan dört madde üzerindeki mutabakat zaptı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile Avrupa Komisyonu Ticaret Komiseri Cecilia Malmström tarafından imzalanacak. AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Nejat Koçer'e göre Gümrük Birliği'ndeki yeni sürece Türkiye'nin AB sürecinin ilerlemesine katkı sağlayacak, Türkiye-Rusya ekonomik ilişkilerine de olumsuz bir etkisi olmayacak.
Zeybekci'nin 2015 yılı Ocak ayında Avrupa Komisyonu Ticaret, Genişleme ve Ulaştırma Komiserleri ile Brüksel'de gerçekleştirdiği görüşmeler sonucunda, Avrupa Komisyonu ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerine ivme kazandırılmasına karar verildi. Bu doğrultuda, Yüksek Düzeyli Memurlar Çalışma Grubu tarafından 27 Nisan 2015 tarihinde Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerinde ele alınacak hususların belirlendiği Rapor üzerinde mutabakat sağlandı.
İMZALAR BRÜKSEL'DE ATILACAK
Bu çerçevede, Ekonomi Bakanı Zeybekci yarın (12 Mayıs) Brüksel'e bir ziyaret gerçekleştirilecek. Zeybekçi, ziyaret kapsamında, Avrupa Komisyonu Ticaret Komiseri Cecilia Malmström ile bir görüşme yapacak. GB'nin güncellenmesi müzakerelerinin başlaması için önemli bir aşama olan rapora resmiyet kazandırılacak. Söz konusu görüşmeden sonra da varılan mutabakat ortak bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulacak.
'VAROLA ANLAYIŞI DEĞİŞTİRİR'
"Gerek vize işlemleriyle ilgili gerekse Avrupa Birliği müktesebatı ile ilgili yapılan çalışmalarda açılmayan fasıllarda bizim halkımızda 'Keşke biz Gümrük Birliği'ne erken girmeseydik de bu haklarımızı korusaydık' şeklinde bir anlayış vardı. Şimdi bu yeni dönemde, Gümrük Birliği ile birlikte Avrupa Birliği müktesebatında yeni fasılların açılması yani eş zamanlı değişimin ve gelişimin olması hedefleniyor. Yeni süreç, Avrupa Birliği ile olan ticari ilişkilerimizde karşılıklı bir anlayış getirecek. Onlar zaten rahat ithalatını yapıyor ama bizim ihracatımızda bu anlaşmayla ortaya yeni bir hedef koyabiliriz diye düşünüyorum."
'BU İŞBİRLİĞİ DEĞAR ALANLARA DA KAYMALI'
Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi ya da bazı konularda yaşanan değişimin AB ile karşılıklı işbirliğinin bir sonucu olduğunu vurgulayan AK Partili Koçer, "Bu işbirliğinin diğer alanlara kayması lazım. Yani Gümrük Birliği'ndeki bu yeni sürecin gerek vize işlemlerine gerekse AB sürecinde yeni fasılların açılması ve ilerlemesi katkısı olacak bu imzalanacak. Bence olumlu bir döneme diyebilirim" diye konuştu.
'BİZİM STANDARDIMIZI YÜKSELTECEK'
'RUSYA İLE EKONOMİK İLİŞKİLERİ ETKİLEMEZ'
Türkiye ile Rusya arasında son yıllarda ekonomik alanda işbirliği hız kazandı. Peki Türkiye, bu güncellemenin ardından Rusya ile ilişkilerine bir sınırlama getirebilir mi? AK Parti Ekonomik İşler Başkan Yardımcısı Koçer, Gümrük Birliği Anlaşması'nda yapılacak güncellemenin Rusya ile olan ekonomik etkilemeyeceği görüşünde. Koçer, "Türkiye'nin Rusya ile olan ekonomik ilişkilerini etkileneceği, bir sınırlama geleceği kanaatinde değilim. Türkiye kendi coğrafyasında birçok ülkeyle farklı anlaşmalar yaptı, yapmaya da devam ediyor. Zaten bu geçmişten beri gelen bir ana anlaşmanın detaylarına yeni bir bakıştır. Bunun Rusya ile olan ilişkileri etkileyeceğini düşünmüyorum" diye konuştu.