Gazeteci ve sunucu Murat Erdin, ‘Gölgesi Daha Büyük' adlı şiir türündeki dokuzuncu ve son kitabını okurlarıyla buluşturdu. Beyaz Baykuş etiketiyle raflarda yerini alan kitapta, yaklaşık 100 şiirinden oluşan bir seçki bulunuyor.
RS FM'de her pazar Süheyla Demir'in sunumuyla yayınlanan Radyo Sohbetleri programına konuk olan Murat Erdin, 25 yıllık gazetecilik hayatını ve yeni şiir kitabını anlattı.
'BİZ YENİ NESİLE GÖRE DAHA ŞANSLIYDIK'
Sizi tanıyarak başlayalım. Biraz kendinizden bahseder misiniz?
'GAZETECİLİK BİR NEVİ TOPLUM AVUKATLIĞI'
Gazeteci olmaya nasıl karar verdiniz?
Ortaokul çağlarından itibaren fotoğraf çekmeyi, bunları insanlara göstermeyi, yaptıklarımı paylaşmayı çok seviyordum. Dolayısıyla yaptığım işi insanlara aktarma sürecindeki en iyi mesleğin gazetecilik olduğunu gördüm. Ayrıca topluma dair bir şeyler söyleme ihtiyacı ve toplumun sorunlarıyla ilgili kendini sorumlu hissetme durumu da vardı. İçindeki bu duyguyu mesleğe çevirmek önemli. Şunu düşünürüm hep, gazeteci olmasaydım herhalde avukat olurdum. Gazetecilikte de toplum adına avukatlık yapıyorsunuz, yaptıklarınızı insanlarla paylaşarak çoğalmasını görüyorsunuz.
Haberciliğin hem mutfağında olmak hem de sunuculuk yapmak daha avantajlı bir durum mu?
'GAZETECİNİN KENDİ GÖRÜŞÜ OLABİLİR AMA MANİPÜLASYON YAPAMAZ'
Habercilikte en önemli ilke tarafsızlık. Tarafsızlığınızı koruyamadığınız anlar oluyor mu? Yoksa ‘Yüzde 100 tarafsız olurum' der misiniz?
Her insanın bir toplumsal, siyasi görüşü vardır. Gazetecinin de vardır, ama görüşünü habere tamamen aksettirmesi doğru değildir. Demokraside taraf olabilirsiniz, insan hakları, toplumsal özgürlükler konusunda taraf olmanız gerekir. Onun dışında bir parti, grup ya da cemaat adına konuşmak, hareket etmek doğru değil. Çünkü o zaman manipülasyon yapmaya başlarsınız. Objektif olmak zaten bu; olayı olduğu gibi aktarmak.
'ELEŞTİREL GAZETECİLİK YAPILAMAZ HALE GELDİ'
Sizce Türkiye'de basın şu an ne durumda?
'YAZMAK BİR İHTİYAÇ'
Haberci kimliğinizin yanı sıra yazar kimliğinizle de tanınıyorsunuz. Farklı konularda yayınlanmış 9 kitabınız var. Yazmak bir ihtiyaç mı sizin için?
Gazeteciyseniz, haberciyseniz yazmak bir ihtiyaç. Düşündüklerinizi paylaşmak istiyorsunuz. Radyo ve televizyon mikrofonlarında her şeyi, yazmak gibi aktaramıyorsunuz. Yazarken kelime oyunları yapabiliyorsunuz.
En son eseriniz bir şiir kitabı, ‘Gölgesi Daha Büyük' adını taşıyor. Şiire sevginiz, merakınız nereden geliyor?
Şiir yazmak sizin için dış dünyadan bir kaçış noktası mı? Yoksa kendinizi bulduğunuz bir alan mı?
Kendimi ifade ettiğim bir alan olarak değerlendirilebilir. Her insanın bir dış dünyadaki görüntüsü, bir de içsel yolculuğu vardır. Mesela eski Başbakanlardan Bülent Ecevit siyasi kimliğinin yanında bir şairdi. Dolayısıyla insanın içsel yolculuğuna çıktığı, yalnız kaldığı zaman yaptığı şeyler farklı olabiliyor. Bunu şiire döktüğünüz zaman hem dış dünyadan kaçmış oluyorsunuz hem de kendi içsel dünyanızı kağıda dökmüş oluyorsunuz ve bundan mutluluk duyuyorsunuz. Ben de bunu yapıyorum galiba.
@muraterdin 'in kaleminden "Gölgesi Daha Büyük" çıktı! @yeldac pic.twitter.com/mq1qW3Pkje
— BeyazBaykuşYayınları (@beyazbaykusy) 11 Temmuz 2015