Macaristan, iki gün boyunca Batı Avrupa ülkelerine gidebilmek için Keleti garında beklettiği sığınmacıların gara girişine dün izin vermiş, ancak hiçbir dış hat seferinin yapılmayacağını açıklamıştı.
Dün Keleti’de trenlere bindirilen sığınmacılar Almanya’ya gittiklerini zannederken, Budapeşte’nin 20 kilometre batısındaki Bicske kasabasında trenden inmeye zorlanmıştı. Buradaki bir mülteci kampına götürülerek kayıtlarının alınacağını öğrenen sığınmacıların büyük bölümü trenlere yeniden binmeye çalışmış, güvenlik güçleri ile sığınmacılar arasında arbede yaşanmıştı.
Polis, Bicske kasabasını 'operasyon alanı' ilan ederek gazetecileri bölgeden uzaklaştırmak istemiş.
The scene this morning. Many refugees are out of train shouting messages to media across platform. Otherwise standoff pic.twitter.com/UoyiAqrJ5u
— James Mates (@jamesmatesitv) September 4, 2015
Bölgede bugün de gerilim yüksek. Almanya’ya gitmek isteyen sığınmacılar tren raylarına çekilen tel örgülerin ardından seslerini gazetecilere duyurmaya çalışıyor.
AB ülkelerinin taraf olduğu Dublin Anlaşması gereği, mülteciler ayak bastıkları ilk Birlik ülkesinde sığınma başvurusu yapıyor, başka bir ülkede ikinci kez başvuru yapmaları halinde ise sınır dışı edilebiliyorlar. Bu nedenle de Batı Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacılar Yunanistan ve Macaristan gibi ülkelerde kayıt altına alınmak istemiyor.
ORBAN: SIĞINMACI AKINININ SONU YOK
Öte yandan, Macaristan Başbakanı Victor Orban, ülkesinin sığınmacılara yönelik politikasını savunmaya devam etti.
Sığınmacı gerçeğinin Avrupa’yı tehdit ettiğini söyleyen Orban, “Bugün yüzbinlerden bahsediyoruz, gelecek yıl milyonlardan bahsedeceğiz. Bunun sonu yok” diye konuştu.
MERKEL: KOTA OLMADAN SIĞINMACI KRİZİNİ ÇÖZEMEYİZ
Sığınmacı krizi sürerken, AB ülkeleri arasındaki fikir ayrılıkları da giderek büyüyor.
Orban, sığınmacı akınının Avrupa’nın Hıristiyan köklerini tehdit ettiğini öne sürerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel AB ülkelerindeki mülteci kotasının arttırılması gerektiğini söyledi.
AB’nin büyük bir krizle karşı karşıya olduğunu ve kota olmaması halinde sorunun çözülemeyeceğini belirten Merkel, Fransa ve Almanya’nın bu konuda anlaşmaya vardığını da kaydetti.