RS FM'de yayınlanan ‘Günaydın Türkiye' programında Kıbrıs müzakerelerini değerlendiren gazeteci ve akademisyen Nazım Beratlı, oluşan olumlu havaya rağmen ‘mülkiyet' konusunun hassasiyetini koruduğunu söyledi. Beratlı, müzakere süreciyle ilgili, "Kıbrıslı olarak çözüme yakın süreci konuşmak istiyoruz ama temkinli iyimserlik içerisindeyiz" dedi.
'SÜREÇ 'ANNAN PLANI' DÖNEMİNDEN FARKLI'
Şimdiki müzakere sürecini Annan planı döneminden ayıran konunun mülkiyet olduğunu belirten Nazım Beratlı, sorunun simgesel tarafını 1974'ün belirlediğine dikkat çekti:
"1974 sonrasında önemli miktarda Rum mülkiyeti üzerinde devlet inşa ettiğimiz bir gerçekliktir. O insanların hakları vardır ama aradan geçen 41 yılda burada yaşayan Türklerin de hakları oluşmuştur. 'Bu dengeyi nasıl kuracağız' sorusunun cevabı Annan planı zamanında verilmiş, mal-tazmin komisyonu kurulmuştu. Brüksel de bunu tanımıştı. Mal-tazmin komisyonu hayattadır, yaşıyor ama şimdi ondan ayrı bir başka mülkiyet komisyonu oluşturulmaya girişiliyor. Bir kurum varken başka birini kurmanın gerekçesini biliyorum ama anlayamıyorum."
'KIBRISLILIK RUHU ROMANTİZMDİR'
"Adada herkesin çözümü başka. Güneydeki çözüm taraftarına göre, üniter devlet halinde yeniden birleşmek… Kuzeydeki çözüm taraftarına göre ise eşit ortaklığa dayalı federasyon… Onun için bu Kıbrıslılık ruhu romantik bir laftır. Kasulidis'in amacının ne olduğunu iyi bilmek lazım. İki eşit tarafın vurgulanmasında fayda var çünkü tek başına Kıbrıslılık ruhu hiçbir şey ifade etmiyor."