Erken seçime günler kala Sputnik’e konuşan Altın Şafak Basın Milletvekili ve Sözcüsü İlias Kasidiaris, Yunanistan’ın bugüne dek imzalamış olduğu tüm uluslararası anlaşmaları gözden geçirmesi gerektiğini vurguladı.
Kasidiaris ayrıca, Yunanistan ile Rusya arasında yeni bir işbirliğinin tesis edilmesi gerektiğini işaret etti.
‘YUNANİSTAN ARTIK BAĞIMSIZ BİR DEVLET DEĞİL’
Ülkesinin kreditörlerin tüm taleplerine cevap veren bir uyduya dönüştüğünü ileri süren Kasidiaris’e göre, Atina’yı güdümleri altında tutan kreditörler yeni süreçte Yunanistan’ın karşısına yeni bir emir ile çıkıyorlar.
Kasidiaris, kreditörler için üçüncü kurtarma paketinin bir an önce hayata geçirilmesinin en önemli teminatının SYRIZA — Yeni Demokrasi büyük koalisyonu olduğu görüşünde.
ALTIN ŞAFAK ANA MUHALEFET ROLÜNE HAZIR
Yunanistan’ın ağır borç yükünün altına girdiği ve SYRIZA — Yeni Demokrasi koalisyonu ihtimali siyaset kulislerinde tartışılmaya başladığı bie süreçte, Altın Şafak kendi hedefini belirleyerek erken seçimlerden ‘zafer'le çıkmayı amaçlıyor.
Kasidiaris’e göre, ülkede büyük koalisyonun kurulmasından hemen sonra, Atlın Şafak ana muhalefet rolünü üstlenecek ve sesini daha güçlü şekilde duyuracak.
‘YUNANİSTAN YER ALTI KAYNAKLARINI DEĞERLENDİRMELİ’
Yunanistan karşı karşıya bulunduğu derin krizden nasıl çıkabilir? Altın Şafak’ın krizden çıkış için bir yol haritası var mı?
Kasidiaris’e göre Yunanistan’ı çevreleyen denizlerde zengin yer altı kaynakları var ve Atina hükümeti bir an evvel bu yer altı kaynaklarını değerlendirmeli.
Kasidiaris, zengin yer altı kaynaklarından gelecek gelirin en kısa sürede Yunan ekonomisine kanalize edilmesi için Atina’nın hak sahibi olduğu denizlerde Münhasır Ekonomik Alan ilan etmesi gerektiğini savunurken, diğer yandan da kreditörlerin baskısı yüzünden Yunanistan birçok zenginliğini elden çıkarmak zorunda kaldığını kaydetti.
DRAHMİ İÇİN BEŞ YILLIK PLAN
Krizden çıkış için yer altı kaynakları ile beraber ülkenin ulusal para birimine geçmesi gerektiğini vurgulayan Kasidiaris’e göre Drahmi’ye geçiş ani bir kararla olmamalı. Yunanistan ulusal para birimine hazırlanmalı.
Drahmi’ye dönüş ün başarıyla gerçekleşmesi için beş yıllık bir eylem planına ihtiyaç olduğunu belirten Kasidiaris, Avrupalı yetkililerin de bu konuda hemfikir olduğunu ileri sürdü.
‘YUNANİSTAN TÜM SIĞINMACILARI AVRUPA’YA YOLLAMALI’
Altın Şafak’ın iktidara gelmesi halinde tüm mültecilere Avrupa’ya rahatça gidebilmeleri için geçici seyahat belgeleri temin edeceğini söyleyen Kasidiaris’e göre, ‘Yunanistan’ın kapıları bir an evvel açılmalı. Yasa dışı yollarla gelen sığınmacılar bir an evvel Avrupa’ya yollanmalı.’
Kasidiaris, ülkesinin bugüne dek bu ‘baskı aracını’ niçin kullanmadığı için hayret ettiğini de sözlerine ekledi.
‘RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZİ PEKİŞTİRMELİYİZ’
Altın Şafak krizden çıkış için yol haritasının önemli bir bölümünü de Rusya’ya ayırmış.
Kasidiaris de partisinin politikasını şu sözlerle açıklıyor: “Rusya ile ilişkilerimizi pekiştirmeliyiz. Savunma, enerji ve ekonomi alanlarında yeni işbirliği anlaşmaları imzalamalıyız. Yunan ürünleri Rus pazarına, Rus turistler de Yunanistan’a geri dönmeli. Ayrıca Ortodoks dininin iki ülke arasında yakın bağlar tesis ettiğini unutmamalıyız. Bu bağlardan yararlanmalıyız.”
'İMZALANAN TÜM ANLAŞMALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ'
Altın Şafak yeni süreçte Rusya ile ilişkilerin yakınlaştırılmasının yanı sıra, Yunanistan’ın geçmişte imzaladığı tüm uluslararası anlaşmaları gözden geçirmesi gerektiğini de vurguladı.
‘Yunanistan’ın NATO ile olan ilişkilerin geleceği ne olacak?’ sorusuna ise Kasidiaris şu cevabı veriyor: “1974 yılında Kıbrıs adası, Türk işgali ile karşı karşıya kalırken NATO neredeydi?”