Avrupa’yı ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyona katılmaya çağıran Bishop, örgütü daha çok bombalayarak göçmen sorununu hafifletebileceklerini savundu. Avrupa yoluna düşen göçmenlerin yüzde 40’ının Suriyeli olduğunu hatırlatan Bishop, “IŞİD’i durdurmada etkin rol oynayan hava saldırılarına katılabilecek daha çok ülke var” dedi.
IŞİD ile mücadele kapsamında Irak’a ek asker göndereceğini açıklamasından saatler sonra bir televizyon kanalına konuk olan Avustralya Savunma Bakanı Kevin Andrews, örgüt lideri Ebu Bekir El Bağdadi adını bilememişti. ABD ise Avustralya’yı örgütü yalnızca Irak’ta değil Suriye’de de vurması için ikna etmeye çalışıyor.
IŞİD'CİLER, GÖÇMEN KRİZİNİ FIRSAT BİLDİ
Bu arada göçmenmiş gibi görünerek Makedonya’dan Bulgaristan’a girmeye çalışan 4 IŞİD’ci sınır polisi tarafından yakalandı. Rusya Federal Haber Ajansı’nın haberine göre, Kosova plakalı bir araçta seyahat eden bu kişilerin telefonlarında IŞİD sembolleri ve kafası kesilmiş insanların görüldüğü fotoğraflar bulundu.
Öte yandan başkent Berlin’de akredite olan gazetecilerin iç ve dış politika konularındaki sorularını yanıtlayan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Schengen uyarısı yaptı. Göçmen krizinin Avrupa’da insan haklarına bakışla uyuşmadığının altını çizen Merkel, “AB göçmenleri üyeler arasında paylaştırmanın altından kalkamazsa, (AB vatandaşlarına Birlik içinde vizesiz seyahat hakkı tanıyan) Schengen meselesi yeniden masaya yatırılır” dedi.
Merkel, Türkiye’nin, bugüne kadar Suriye’den gelen sığınmacılara yönelik uygulamalarını da övdü. Türkiye-Suriye sınırında yaklaşık 2 milyon, Türkiye’nin içinde de çok sayıda sığınmacının bulunduğuna işaret eden Merkel, "Türkiye, Suriyeli sığınmacı sorununun çözümü konusunda son yıllarda çok şey yaptı ve bugün de yapmaya devam ediyor. Türkiye’nin son yıllarda yaptığının karşısında saygımı ifade edebilirim" ifadelerini kullandı.
Diğer taraftandün trenle başkent Viyana'ya 3 bin 659 göçmenin girdiğini açıklayan Avusturya polisi, bunu' yeni rekor' olarak niteledi. Avusturya, göçmen akınına karşı sınırdaki kontrolleri de artırdı. Avusturya hükümeti, Burgenland eyaletinde bir kamyon kasasında Suriyeli 71 mültecinin hayatını kaybetmesinin ardından Macaristan'dan Avusturya'ya gelen karayolları ve tren hattında sıkı önlemler aldı.
Some 20.000 people took to the streets in #Vienna #Austria to say #RefugeesWelcome #Menschsein http://t.co/9tNJUsi9wD pic.twitter.com/S0nl6WOOg8
— Lotte Leicht (@LotteLeicht1) 31 Ağustos 2015
AB Dönem Başkanı Lüksemburg dün üye ülkelerin içişleri bakanlarını 14 Eylül’de acil toplantıya çağırmıştı. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, sınıra çit çeken Macaristan’ı sert bir dille eleştirmiş, “Macaristan, Avrupa’nın parçası. Avrupa’nın değerleri var ve bu değerlere hayvanlar için bile yapılmayan çitler yerleştirerek saygı gösterilmez” demişti.
Macaristan da bu eleştiriye aynı sertlikte cevap vermişti: “İnşa ettiğimiz tel örgü, hem AB hem de uluslararası normlara uygun bir şekilde yapılıyor. Fransa da mültecilere karşı İngiltere sınırına yakın Calais’de daha büyük bir duvar ördü.”
Bu arada Fransa, İngiltere’ye geçiş kanalı olarak görülen liman kenti Calais’te 1500 göçmeni içine alacak bir kamp inşa edileceğini duyurdu.