'ANKARA'NIN SURİYE STRATEJİSİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK YOK'
BBC Türkçe'nin aktardığı "ABD'nin Türkiye'yle tehlikeli pazarlığı" başlığı taşıyan yazıda Edelman, İncirlik Üssü'nün Suriye ve Irak'a yönelik hava saldırılarında Amerikan güçleri tarafından kullanılmasına uzun müzakereler sonucunda izin verilmesinin uzun vadede ağır bedelleri olabileceğini ileri sürüyor.
Emekli Büyükelçi Edelman'a göre bu anlaşma gerek ABD'nin IŞİD karşıtı operasyonlarının başarısını, gerekse Türkiye'nin istikrarını olumsuz etkileyebilir.
'ABD'NİN MÜTTEFİKİ KÜRTLERE SALDIRILAR, İŞLERİ KARIŞTIRDI'
2003-2005 yılları arasında Ankara'da büyükelçilik yapan, ardından Savunma Bakanlığı'nda politikadan sorumlu bakan yardımcılığı görevinde de bulunan Edelman şöyle yazıyor:
"İncirlik Üssü'nün kullanımına izin verilmesinden kısa süre sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kürt hedeflerine bir dizi hava saldırısı başlattı. Çözüm yoluna girilmişken çatışmalar yeniden alevlendi. Türkiye, ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki en güvenilir müttefiki olan Suriyeli Kürtleri de sert saldırılar düzenledi. Bu durum işleri daha da karıştırdı."
'TÜRKİYE'NİN TERCİHİ, SÜNNİ HAKİMİYETİ'
Ankara yönetiminin Suriye'ye yönelik politikasına eleştirilerde bulunan Edelman, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin Sünni hakimiyeti yönündeki tercihi; Ankara'nın son dört yıldaki esnek sınır politikalarını, radikal Sünni grup El Nusra'ya verdiği örtülü desteği, Musul düşene ve Batılı rehinelerin kafaları kesilene dek IŞİD'i ciddiye almamasını da açıklıyor.
'KÜRTLERİ GÖZDEN ÇIKARMAK, IŞİD İLE MÜCADELEYE ZARAR VERİR'
ABD eski büyükelçisi, Türkiye'nin PKK'ya düzenlediği hava operasyonlarına tepki gösterirken, Kürtlerin IŞİD'e karşı mücadelede üstlendiği role dikkat çekti:
"Uzun vadede Kürtleri gözden çıkarmak, IŞİD'le mücadeleye büyük zararlar verir. Çünkü Türkiye'nin, Kürt güçlerin giremeyeceği bir bölge yaratmasına izin verilmesi, ılımlı güçlerin hakim olacağı bir bölge yaratmaz. Nusra ve Ahrar-uş Şam gibi İslamcı örgütler için güvenli bir sığınak yaratır. Eğer Türkiye, Kürtlere karşı savaşını durdurmazsa, ABD'nin Türkiye ile anlaşması bir tür Faust pazarlığı olacaktır. Operasyonlarda kısa vadeli kolaylık sağlanacak diye, uzun vadede Türkiye'yi istikrarsızlaştırmaya ve militanlara karşı verilen savaşta en ağır yükü taşıyan Kürt güçlerin moralini bozmaya değmez."
'ABD'NİN ELİNDE KOZLAR VAR'
Yazısının son cümlelerinde eleştirilerinin dozunu artıran Edelman, Washington'un elinde Türkiye ile ilgili 'kozlar' olduğunu savundu. Edelman, Obama yönetimine Türkiye ile üst düzey toplantılara katılımı sınırlandırma ve istihbarat paylaşımını azaltma çağrısında da bulundu:
Şiddet ve isyanla boğuşan bir müttefik, ABD'nin ihtiyaç duyduğu laik, demokratik bir Türkiye'nin çalkantılı Ortadoğu'da üstlenmesi gereken rolü üstlenemeyecektir. Ama ABD'nin elinde kozlar var. Türk yetkililer, umutsuzca Washington'un onayını istiyorlar. ABD bu onayı vermemelidir. Obama yönetimi, Türkiye'nin üst düzey toplantılara katılımını sınırlandırmalı, istihbarat paylaşımını azaltmalı, Erdoğan'ın politikalarının büyük olasılıkla yol açacağı bir ekonomik krizin gerçekten yaşanması durumunda da uluslararası finans kurumlarında Türkiye'ye verilecek Amerikan desteğini çekmelidir. Türk liderlerin fikrini değiştirmek son derece zor olacaktır. Ama başarısız bir Suriye politikasından ve Erdoğan'ın mutlak siyasi güç inadından kaynaklanan bir girdaba sürüklenmemesi için Türkiye'ye baskı uygulamak gerekmektedir."