Ancak Türkiye'nin İncirlik'e izin vermiş olması hiç de karşılıksız değil. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde güvenlik bölgesi oluşturulması için çalışıyor. Son zamanlarda bunun oluşturulması çalışmalarına hız verildi.
Türkiye temsilcileri, bu iki adımın bağlantılı olduğunu iddia ederken diğer uzmanlar, İncirlik ile güvenli bölge arasında bir bağ olmadığını savunuyor.
İsrail Başbakanı'nın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror, ABD'nin İncirlik üssünü, çatışma bölgesine yakın olduğu için kullandığını söyledi. İsrailli siyasetçi, ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşmada, İncirlik ve güvenli bölge arasında doğrudan bağlantının bulunmadığından emin. Amidror, "İncirlik, ABD'nin eskiden de kullandığı bir üs. Kullanabilmesi için Türkiye'nin iznine ihtiyacı vardı ve bunu aldı. Şimdi İncirlik üssünden IŞİD'in Suriye'deki mevzilerini bombalayabiliyor. Üs, çatışma bölgesine çok yakın.
'WASHINGTON ENDİŞELİ'
Rus Ortadoğu ve Kürt sorunu uzmanı Vadim Makarenko ise İncirlik anlaşmasında, ABD'nin güvenli bölgeye onay verdiği belirtilmese de bunun, İncirlik ile güvenlik bölge arasında bir bağın olmadığı anlamına gelmediğini savundu. Türkiye'nin 3 gün içinde ABD'nin İncirlik'teki askeri faaliyetini durdurmasını talep etme hakkına sahip olduğunu belirten uzman, Ankara'nın bu yüzden duruma hakim olduğunu dile getirdi. Makarenko, ABD'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güvenmediği için bu durumdan korktuğunu da sözlerine ekledi.
"ABD ve Türkiye, güvenli bölgenin IŞİD'e karşı oluşturulduğunu açıkladı. Ancak askeri uzmanlar, bu adımın Suriye'deki Kürtlere karşı atıldığını iddia ediyor. Zira Suriye'nin kuzeyinde, Irak'takine benzer, ancak Türkiye için tehlikeli bir ideolojik içeriğe sahip bölge meydana gelebilir. Diğer yandan Türkiye ile yapılan anlaşma, ABD askerlerinin YPG ile kurduğu yakın işbirliğine ters düşüyor. Sayıları 50 bine ulaşan Kürt milisler, Suriye-Türkiye sınır bölgesinin büyük bir kısmını IŞİD'den temizledi ve Rakka'ya dayandı. Amerikan-Türk manevrasının nedeni de işte bu başarı oldu. YPG'nin IŞİD'e karşı başarıların artması, ABD ve Türkiye'nin Suriye'de Beşar Esad karşıtı Arap muhalefetine ihtiyacını artırıyor. Ancak bu muhalefetin, gelecekte ülkenin kaderine ilişkin görüşmelerde sesini duyurabilmesi için ülke topraklarının en azından bir kısmını kontrol etmesi gerekiyor."
'TÜRKİYE, KÜRT GÜÇLERİNİ PARÇALADI'
Bagdasarov, şunları söyledi:
"İncirlik'ten havalanıp Kuzey Suriye'yi bombalamak daha kolay çünkü burası daha yakın. Bunun karşılığında, Amerikalılar, Türklere güvenli bölge için onay verdi. Türkler uzun zamandır bunun hayalini kuruyorlardı. Uçuşa yasak bölge oluşturulmasa da Türkler, 98 kilometrelik güvenli bölgeyi kontrol altına aldı. Böylece, Suriyeli Kürtlerin Afrin ve Kobani'deki güçlerini parçalamış oldular. Şimdi Kürtler serbest şekilde hareket edemeyecek."
Makarenko'ya göre de ABD ve Türkiye arasında İncirlik ve güvenli bölge ile ilgili yapılan son anlaşmanın nedeni, Kuzey Suriye'de Kürt faktörünün büyük ölçüde güçlenmesi oldu. Bu anlaşmanın amacı, Suriye'de kısa sürede Türkiye yanlısı muhalif bir güç oluşturmak. Bu gücün, Suriye'nin geleceğine ilişkin görüşmelere katılması dışında, bölgedeki Kürtleri dizginlemesi amaçlanıyor.