Rusya Bilimler Akademisi Ural Bölümü Bitki ve Hayvanlar Ekolojisi Enstitüsü'nden Dmitriy Gimranov, mağarada yaptıkları kazının sonuçlarını Komsomolskaya Pravda gazetesine şöyle anlattı:
"Mağarada 50-70 bin yıl önce yaşayan Musteryen dönemi insanlarının avcılıkta kullandıkları 8 adet çakmak taşı bulduk. Bu taşlar, daha önce Musteryen dönemden insanların yaşadığının kanıtı. Daha önce de benzer 2 adet buluntuya rastlamıştık. Bu keşif sadece Ural bölgesi için değil, Rusya için dev bir koleksiyon. Bununla birlikte mağara aslanı kalıntıları Rusya'da çok nadirdir. Ancak şimdi 500'ü aşkın kemik bulduk.''
Gimranov mağarada buldukları ayı kemiklerinin önemini de, "Mağara ayısının kafatası kırılmış halde. Kırılma şekline bakılırsa, Musteryen dönemine ait bir çakmak taşıyla kırılmış. Daha önce Ural'da mağara ayılarının avlandığı ve av sırasında kafataslarının bu tarz bir silahla delindiği bilinmiyordu. Kuşkusuz bu da büyük bir keşif" ifadeleriyle ortaya koydu.
'TAPINAK OLABİLİR'
Rusya Bilimler Akademisi Ural Bölümü Bitki ve Hayvanlar Ekolojisi Enstitüsü'nden Pavel Kosintsev de yapılan incelemelere göre, mağara ayısına ait buluntuların 30 bin yıl öncesine ait olduğunun tahmin edildiğini söyledi. Kosintsev, "Görünüşe göre 30 bin yıl önce insanlar bu mağaraya geliyordu. Burası kesinlikle Ural bölgesindeki ilk insanlara ait en eski tapınak" dedi.
'NEDEN ÖLDÜLER?'
Rus bilim insanları, hayvanların mağarada ölmesinin nedenini de ilerleyen yıllarda bulmayı umduklarını söylüyor.