Moskova Kültürel Miras Dairesi'nden yapılan açıklamaya göre yüzeyin 1,5 metre derinine inilen arkeolojik kazıda, 17. yüzyılda hüküm üren Çar 1. Aleksey döneminden kalma bin 87 adet bakır sikke bulundu. Arkeologlar, 1654 ilâ 1663 yılları arasında yapıldığı düşünülen sikkelerin bazılarının restorasyona ihtiyaç duyduğunu, bazılarının ise çok iyi şekilde günümüze kadar ulaştığını belirtiyor.
BAKIR SİKKE İSYANI DÖNEMİNDEN KALMA OLABİLİR
Kazıda bulunan el basması bakır sikkelerin, 1662 yılında Moskova'da meydana gelen ‘Bakır Sikke İsyanı' döneminden kalma olduğu sanılıyor.
1654-1667 yıllarında Polonya ve İsveç Krallıkları ile Rus Çarlığı arasında Ukrayna'nın hakimiyeti için çıkan 2. Kuzey Savaşı sırasında Rus ekonomisinin kötüleşmesi üzerine Çar 1. Aleksey, halktan alınan vergileri artırmış ve gümüş paraya eşdeğer belirlenen bakır para bastırmıştı. Vergiler gümüş paralarla alınırken, maaşlar bakır parayla veriliyordu. Buna ürün fiyatlarının fahiş derecede artması da eklenince Moskova'da binlerce kişi ekonominin istikrara kavuşturulması talebiyle ayaklandı. Olay, tarihe ‘Bakır Sikke İsyanı' olarak geçti.