Gazetenin fotoğraf galerisinde UÇK'nın eski liderlerinden Dışişleri Bakanı Haşim Taçi, Güvenlik Gücü Bakanı Agim Çeku, Parlamento Sözcüsü Kadri Veseli ve Parlamento Sözcü Yardımcısı Cavit Haliti ve diğer isimler ön plana çıktı.
Bota Sot, konuyla ilgili haberinde Lahey'de kurulacak mahkemede Kosovalı hakimlerin de görev alabileceğini belirtti. Gazete, Kosovalı hakimlerin Priştine'de hedef tahtasına koyulmaktan çekindiklerine de dikkat çekti.
‘KOSOVALI HAKİMLER KENDİLERİNİ GÜVENDE HİSSEDEBİLİR'
Priştineli siyaset bilimci Fadil Lepaja, Sputnik'e yaptığı değerlendirmede, Kosovalı hakimlerin kendilerini güvende hissedebileceklerini söyledi. Priştine'de siyasetçilerin ve halkın yeni kurulacak mahkemeye bu düzeyde nüfuz edemeyeceğini kaydeden Lepaja, yeni hakimlerin UÇK'lıların suçlarını ortaya çıkaran hakimlerle aynı kaderi paylaşmayacağını vurguladı.
YABANCI İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİ KENDİ ADAMLARINI KORUYACAK MI?
Kosova Parlamentosu'nun eski vekillerinden Rada Trajkovic ise tüm UÇK yönetiminin yabancı istihbarat servisleriyle önceden işbirliği yaptığını hatırlattı.
İstihbarat servislerinin 'kendi adamlarını' koruma ihtimali olduğunu ve bunun büyük bir sorun olduğunu belirten Trajkovic, "Ancak eğer uluslararası toplum sistemli etnik temizlik yapmış olan kişileri gün yüzüne çıkarma kararı aldıysa, bu kişilerin her halükarda işledikleri suçların cezasını çekeceklerini bekleyebiliriz" dedi.
‘UÇK'LILAR KOSOVA SAVAŞI SIRASINDA ORGAN KAÇAKÇILIĞI YAPTI'
Kosova Kurtuluş Ordusu'nun (UÇK) işlediği suçların yargılanacağı özel bir mahkemenin kurulmasına olanak tanıyan anayasa değişikliği, 4 Ağustos'ta Kosova parlamentosunda oy çokluğuyla kabul edidi.
Kosova Savaş Suçları Özel Mahkemesi'nin kurulmasında ABD ve AB'nın ısrarı etkili oldu. Batılı ülkelerin bu ısrarının nedeni ise Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi İsviçreli Senatör Dick Marty tarafından hazırlanan bir rapor.
Marty'nin 2010 yılında yayınladığı raporda, Kosova'da 1998 — 1999 yılları arasında devam eden savaşta UÇK üyelerinin organ kaçakçılığı yaptığı iddia ediliyor.
Ancak, Kosovalı Arnavutlar'ın kahraman olarak gördüğü UÇK'lıların yargılanma ihtimali, bölge nüfusunun yüzde 90'ını oluşturan Arnavutlar arasında hararetli tartışmalara neden oluyor.
DAHA ÖNCE MAHKEMEYE ONAY ÇIKMAMIŞTI
Mahkemenin kurulması için daha önce iki oturum gerçekleştirilmiş, ancak oylamalarda 180 sandalyeli Kosova Meclisi'nde oy çoğunluğuna ulaşılamamıştı.