İşte 16 soruda süreç:
1- AK Parti'nin önderliğinde bir koalisyon hükümeti neden kurulamadı?
7 Haziran seçimlerinin hiçbir partiye tek başına hükümet kurma yetkisinin vermemesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanlık Divanı'nın oluştuğu ve Anayasa'da hükümeti kurmak için öngörülen 45 günlük sürenin başladığı 9 Temmuz'da AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na görevi verdi. Davutoğlu, bu tarihten 17 Ağustos'a kadara yani 40 gün boyunca hükümeti kurma çalışmalarını sürdürdü. HDP ile koalisyon görüşmesi yapmayan AK Parti, CHP ile müzakere masasına oturdu. CHP ile sonuç alınamaması üzerine son olarak MHP ile görüşüldü. Ancak hem CHP hem de MHP ile bir uzlaşma sağlanamadı.
2 — Hükümet arayışları sürecinde erken seçim gündeme geldi mi?
3- AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu hükümeti kurma görevini iade edecek mi, ederse ne olacak?
CHP ya da MHP ile bir hükümet kurulacağının anlaşılması üzerine AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu görevi iade etme kararı aldı. Davutoğlu'nun iade etmesinden sonra inisiyatif Cumhurbaşkanı'nın geçecek. CHP, HDP ve MHP, Erdoğan'ın hükümeti kurma görevini seçimlerden ikinci parti olarak çıkan CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na vermesini istiyor. Siyasi teamüller de bunu gerektiriyor. Ancak Anayasa'da bu konuda bir hüküm yok. Bu nedenle Cumhurbaşkanı istemezse görev vermeyebilir ya da herhangi bir partiden bir milletvekiline de bu görevi verebilir.
4- Cumhurbaşkanı, CHP lideri Kılıçdaroğlu'na hükümeti kurma görevini verirse ne olacak?
5- CHP lideri Kılıçdaroğlu görevi alırsa ne yapacak?
Kılıçdaroğlu'nun Cumhurbaşkanlığı'na giderek hükümeti kurma görevi almasının ardından hızla diğer partileri ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu'nun, MHP ve HDP'ye, CHP'nin azınlık hükümetine destek verilmesini ve bazı yasal düzenlemelerin yapılmasının ardından da seçime gidilmesi önerisinde bulunabileceği ifade ediliyor. HDP'nin bu öneriye sıcak bakabileceği belirtilirken, gözler yine MHP'de olacak. Daha önce TBMM Başkanlığı'nda HDP ile aynı cephede yer almamak için CHP'li adaya destek vermeyen MHP'nin bu pozisyonunu değiştirip değiştirmeyeceği merak ediliyor. Ancak kulislerde MHP'nin tavrının değiştirmesinin zayıf bir olasılık olarak değerlendiriliyor.
6- Yeni bir hükümet kurulamazsa ne olacak?
7- Erdoğan seçimlerin yenilenmesine karar verecek mi?
Anayasa'da Cumhurbaşkanı'nın seçimlerin yenilenmesine karar vermesiyle ilgili kesin bir hüküm yok; 'karar verebilir ' ifadesi yer alıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamalarda bu süreyi esnetmeyeceği mesajını vermişti. Bu nedenle de Erdoğan'ın seçim kararı alması bekleniyor.
8- Cumhurbaşkanı kararıyla seçime gidilmesi halinde TBMM'de bir oylama yapılıyor mu?
9- Cumhurbaşkanı kararıyla seçime gidilmesi durumunda iş başında hangi hükümet olacak?
Anayasaya göre böyle bir durumda geçici bakanlar kurulu oluşturuluyor. Geçici bakanlar kurulu, iki koşulun bir araya gelmesi sonucu kuruluyor, 45 gün içinde hükümetin kurulamaması ve Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi. Yani istifasını sunmuş mevcut AK Parti hükümeti ile seçime gidilmeyecek.
10- Seçim sürecindeki geçici bakanlar kurulunda başbakan kim olacak?
11- Geçici bakanlar kurulunun üyeleri nasıl belirlenecek?
Her seçim döneminde olduğu gibi geçici bakanlar kurulunda da Adalet, İçişleri ve Ulaştırma bakanları bağımsızlardan oluşacak. Bu bakanlıklara TBMM içinden veya dışından bağımsız isimler atanabilecek. Kabinedeki diğer koltuklara ise siyasi parti gruplarından, oranlarına göre üye alınacak. Mevcut Meclis tablosu dikkate alındığında geçici bakanlar kurulunda AK Parti, CHP, MHP ve HDP'den isimler olacak.
12- Partilerden geçici bakanlar kuruluna alınacak üye sayısı nasıl belirlenecek?
13- Meclis'teki dört parti de geçici bakanlar kuruluna girecek mi?
Anayasaya göre TBMM'deki dört partinin de kabineye girme hakkı var. Ancak MHP daha önce geçici bakanlar kurulunda görev almayacağını açıklamıştı. CHP ve HDP benzer yönde karar almazsa geçici bakanlar kurulu AK Parti, CHP, HDP ve bağımsızlardan oluşacak.
14- Geçici bakanlar kurulu ne zaman kurulacak? TBMM'den güvenoyu almasına gerek var mı?
15- Seçimler ne zaman olabilir?
Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) seçim hazırlıkları için 90 günlük bir süre veriliyor. Ancak YSK hazırlıklarını daha erken bitireceğini açıklarsa, seçimin 90 günün sonundaki ilk pazar yerine daha erken de yapılabileceği görüşünü savunanlarda var. 90 günlük süre dikkate alındığında seçimin kasım ayının ikinci yarısından sonraki bir pazar günü olabileceği belirtiliyor.
Hayır. Siyasi Partiler Kanunu gereğince, hazine yardımı ödeneği, ilgili şartları taşıyan partilere her yılın ocak ayında, katlı ödemeleri ise Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim takvimine dair kararını izleyen 10 gün içinde yapılıyor. Bu kapsamda, Ocak 2015 itibarıyla gereken şartları taşıyan AK Parti, CHP ve MHP'ye, yılın ilk iki ayında toplamda 531.1 milyon lira ödeme yapıldı. 7 Haziran'da yapılan seçimlerin sonucunda hazine yardımı almaya hak kazanan siyasi partilere ise hazine yardımının ancak Ocak 2016’da yapılabilecek. Bu durumda kasım ayında gerçekleşecek olası bir seçimde TBMM'de grubu olan siyasi partiler hazine yardımı alamayacak. 7 Haziran seçimlerinde yüzde 10 barajını aşarak hazine yardımı almaya hak kazanan HDP de yine seçime hazine yardımı almadan gitmiş olacak.