İki liderin görüşmesi 16:45 sıralarında sona erdi.
Bahçeli, toplantı öncesinde görüşmenin MHP'nin ilkeleri çerçevesinde gerçekleşeceğini ve Davutoğlu'nun teklifini görmek istediklerini anlattı.
MHP Merkez Yönetim Kurulu tarafından AK Parti ile görüşmeler konusunda yetkilendirilen Bahçeli, tavrına ilişkin ip uçlarını yazılı açıklamayla verdi.
'BAHÇELİ, KOALİSYONUN MÜMKÜN OLMADIĞINI SÖYLEDİ'
Görüşmeye ilişkin ilk açıklama, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Davutoğlu tarafından yapıldı.
Davutoğlu'nun ardından da Bahçeli bir basın toplantısı düzenleyecek.
Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:
'4 KONU MÜZAKERE EDİLMEDİ'
"Bu dört konuda, herhangi bir müzakere yapmak kastıyla değil parti olarak bizim ve şahsi kanaatlerimi açıkça paylaştım. Cumhurbaşkanlığı makamıyla ilgili herhangi bir konunun koalisyonun parçası yapmayacağımızı söyledim. Çözüm süreci bağlamında gündeme getirilen hususlar çerçevesinde, terörle mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdüreceğimi ifade ettim. 17-25 Aralık ki bunlar zikredilmiş konular olarak pozisyonumuzu göstermek açısından zikrediyorum. Bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde yürütülen bunların darbe teşebbüsleri olduğunu ama şeffaflık konusunda her türlü adımı atacağımızı zikrettim. Bunlar koalisyonla ilgili düşüncelerini ifade ettikten sonraki iki sorumlu devlet adamı olarak bu konularda görüşlerimi aktardım. Bugün sayın Bahçeli'yle kalan dört opsiyon da yine saygı duyduğumu ifade ederek söylüyorum. Mümkün olmadı. Şimdi nihayet tabi siyaset bir çözüm bulma sanatı. Bir sorunlar yumağından bir netice üretme sanatı. Bu anlamda hiçbir kapıyı kapatmış değiliz. Tekrar tekrar konuları ele alabiliriz. Ama şu anda koalisyon ihtimalini gerçekleştirecek bir yol gözükmüyor."
GÖREVİ NE ZAMAN İADE EDECEK?
Davutoğlu, görevi ne zaman devredeceği yönündeki bir soru üzerine de, şu yanıtı verdi:
"Bana da hükümet kurma görevi, ülkeyi hükümetsiz bırakmamak çerçevesinde elimden geleni yapmış olduğum konusunda manen mutmainim. Elimden gelen bütün çabayı gösterdim. Buna Kılıçdaroğlu ve Bahçeli de şahittir. Ama aynı şekilde siyaset belli ilkelerle yürüdüğü zaman saygınlığını koruyabilir. Anayasamızın 116'ncı maddesi bu durumlarda nasıl yol olduğu konusunda süreç görünüyor. Cumhurbaşkanımız takdir ettikten sonra, ülkenin erken seçime gitme çerçevesinde. 9 Temmuz'dan bu yana olabilecek bütün formülleri denediğime inanıyorum. Ama zemin yoksa, muhatabım olan genel başkanların kendi karar süreçlerine saygım sonsuz. Yeni bir adım atmayı gerektirecek bir tablo yok. Cumhurbaşkanımızla istişare edeceğiz. Tabi ki gerekmesi halinde tabi görevi iade edeceğim."
MHP'DEN AÇIKLAMA
Başbakan Davutoğlu'nun görüşmeye ilişkin açıklamasının ardından MHP lideri Bahçeli de yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, MHP'nin daha önce kamuoyuyla paylaşılan 4 maddelik ilke ve önşartlarının AK Parti tarafından kabul edilmemesi nedeniyle koalisyon hükümeti kurmak için gereken uzlaşma zemininin oluşmadığı belirtildi.
MHP açıklamasında, 116. Madde gereğince seçimlerin yenilenmesine karar verildiğinde mevcut Bakanlar Kurulu'nun yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından geçici bir Bakanlar Kurulu kurmak üzere bir Başbakan atanacağı hatırlatıldı. Milliyetçi Hareket Partisi'nin oluşacak bu seçim hükümetine de katılmayarak herhangi bir üye vermeyeceği kaydedildi.
ÇELİK: BAŞBAKAN ÇOK GÜZEL AÇIKLAMA YAPACAK
Bu arada, görüşmeye Davutoğlu ile birlikte AK Parti'den katılan tek isim olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilere "Olumlu geçti. Başbakanımız birazdan çok önemli ve güzel bir açıklama yapacak" açıklamasında bulundu.
Çelik, "Yeniden görüşme olacak mı?" sorusuna da, "Her zaman görüşme olabilir" yanıtını verdi.
MHP'NİN 4 ŞARTI
MHP, bugünkü görüşme öncesinde AK Parti'den gelecek olası bir koalisyon teklifi için dört şart belirledi:
* Anayasa'nın ilk dört maddesi değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Bu, MHP'nin vazgeçilmez şartıdır.
* Çözüm süreci eksiksiz ve bahanesiz olarak ortadan kaldırılması, Sürecin tümüyle tasfiyesi, müzakere kabul etmeyen talep ve isteğimizdir.
* Toplum hayatını felç eden, adalet ve ahlak kurallarını hiçe sayan rüşvet ve yolsuzluk iddialarının 17-25 Aralık kapsamında tekrar ele alınarak, ucu kime dokunursa dokunsun üzerine gidilmesi tartışmasız isteğimizdir.
* Anayasal yetki ve sorumluluklarını inat ve ısrarla çiğneyen, hiçbir kural tanımayan Cumhurbaşkanı'nın, görevinin gerektirdiği meşru ve hukuki zeminde bulunmasının yanı sıra kuvvetler ayrılığı prensibinin parlamenter demokrasiyle muhafazası, sağlıklı bir koalisyon için aradığımız temel kriterdir.
CHP'NİN ARDINDAN İBRE MHP'YE DÖNMÜŞTÜ
AK Parti heyetleri, 7 Haziran'da gerçekleştirilen seçimlerin ardından Meclis'te sandalyesi bulunan üç parti ile görüşmüştü. Ardından da AK Parti ve CHP heyetleri, beş ayrı oturumda, 35 saat süren istikşafi görüşmelerde bulunmuş, bu görüşmelerin ardından iki partinin lideri bir araya gelmiş, ancak taraflar anlaşma sağlayamamıştı.
Davutoğlu — Kılıçdaroğlu görüşmesinin sonuçsuz kalmasının ardından AK Parti, MHP lideri Bahçeli'den randevu talep etmişti.