Çin, Yunanistan'ın Grexit uçurumuna düşmemesi için bu ülkeye yardım edecek ancak 5 Temmuz referandumuna kadar, doğrudan krizin çözümünde yer almaktan uzak duracak. Çin'in tepkisi muhtemelen 5 Temmuz'da Yunanistan'da yapılacak referandumun ardından gelecek. Bu değerlendirme ise Sputnik'e konuşan Rusya Modern Kalkınma Enstitüsü uzmanı Nikita Maslennikov ile Çin Sosyal Bilimler Akademisi Kantitatif ve Teknik Ekonomi Enstitüsü uzmanı Fan Mingtai'ya ait.
KRİZ HANGİ ÜLKELERİ ETKİLER?
Goldman Sachs uzmanları, Grexit ihtimalinin düşük olduğunu ancak en kötü senaryoya göre, Asya'dan ihracat yüzde 1,6 azalacağını belirtiyor. Buna göre Hindistan'ın ihracatı yüzde 2,6, Çin'in yüzde 2,2, Tayvan'ın ise yüzde 1 azalacak. Yunan türbülansına ayrıca Japonya ve Güney Kore de kapılacak.
Yunanistan'daki krizin en ağır döneminin, Çin Başbakanı Li Kıçiang'in 28 Haziran-2 Temmuz'da yaptığı Avrupa ziyaretine denk gelmesi de dikkat çekiyor. Li Kıçiang, Brüksel'de AB liderlerine, ülkesinin Yunanistan'ın borcuyla ilgili krizin çözümünde yapıcı rol oynamaya hazır olduğunu söyledi. Çin Başbakanı, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nde kalmasını istediklerini ve kreditörleri bu ülkeyle anlaşmaya varmaya çağırdıklarını kaydetti.
'ÇİN, DENGENİN BOZULMASINA İZİN VERMEZ'
"Çin'in ilgisini böyle açık şekilde ifade etmesi, dünyanın finans haritasında yeni bir sıcak nokta oluşmasını istememesinden kaynaklanıyor. Bu önemli ve çok dikkat çekici bir olay; Çin'in gerçekten de tamamen yeni bir şekilde, küresel ekonomideki konumunu değiştirdiğini gösteriyor. Piyasalardaki titrek dengenin bozulmasına izin vermeyecek ve kesinlikle küresel finans dünyasının ihtiyaç duymadığı ek riskleri ortadan kaldıracak, çok taraflı ekonomik ve finansal diplomasi mekanizmalarını geliştirmeye çalışıyorlar."
Sputnik'e konuşan Çinli uzman Fan Mingtai de, Çin siyasi çevrelerinin Yunan krizine tepki verme isteğinde olduğunu kaydederek, şu değerlendirmede bulundu:
"Yunan krizi, hiç şüphesiz, Çin'in Yunanistan ile ticaretine ve bu ülkeye yapılan yatırımlara büyük etki yapabilir. Ancak ben, Avrupa ülkelerinin Çin ile birlikte Yunanistan'a, mevcut zorlukları aşmasına yardım etmeye hazır olduğunu düşünüyorum. Bence Çin'in Yunanistan'a yardım etmesi için iki seçeneği var. Birincisi, bunu ortak uluslararası yardım çerçevesinde AB ülkeleri üzerinden yapabilir. İkincisi de doğrudan Yunanistan'a yardım edebilir. Özellikle de İpek Yolu Ekonomik Kuşağı projesi ile Asya Altyapı Yatırımları Bankası dikkate alındığında, Çin gerçekten de bu imkana sahip."