Gelişmeler hakkında Sputnik'e bilgi veren 3. Özgürlük Filosu sözcüsü Ann Ighe, İsrail ordusunun 'müdahalenin olaysız geçtiği' iddiasını doğrulayamayacağını söyledi. Ighe, "Teknemizin alıkonduğu doğru. Ama müdahalenin olaysız geçtiği iddiasını doğrulayamayız. Çünkü teknedeki hiçbir kişiyle iletişim kuramadık. İsrail ordusunun bize verdiği tek bilgi, gemiyi Aştod Limanı'na götürecekleri oldu. Diğer yandan müdahale konusunda birçok soru işaretine sahibiz. Gemidekiler özgür iradeleri dışında alıkondular, gasp edildiler" dedi.
Ighe'nin verdiği bilgiye göre 18 kişinin bulunduğu Marianne teknesinde, mürettebatın yanı sıra Eski Tunus Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Marzuki, İsrail parlamentosu Knesset'ten Arap milletvekili Basel Ghattas, Russia Today muhabiri, Al Cezire ekibi, Yeni Zelandalı gazeteciler ve İsrailli Kanal 2 çalışanları da var.
'YASADIŞI ABLUKANIN KALDIRILMASI İÇİN İSRAİL'E BASKI YAPILSIN'
Filonun Gazze Limanı'na ulaşarak İsrail'in yasadışı ablukasını kırmayı hedeflediğini belirten Anne Ighe, "Şu anda tüm devletlerden, işgalci İsrail tarafından Gazze'ye uygulanan ablukanın kalıcı olarak kaldırılması için Tel Aviv'e baskı yapmalarını istiyoruz" çağrısında bulundu.
Anne Ighe, İsrail Başbakanı Bünyamin Netanyahu'nun 3. Özgürlük Filosu'nu 'ikiyüzlü davranarak Hamas'a yardım etmekle' suçlamasını ise şu sözlerle değerlendirdi:
"Bizler iki yüzlü değiliz, amaçlarımız ve araçlarımız konusunda çok açığız. Sakladığımız hiçbir şey yok. Bence asıl ikiyüzlü taraf, sekiz yılı aşkın süredir Gazze'ye uyguladığı yasadışı ablukayı devam ettirmek için halkını asılsız şeylerle korkutan İsrail. Biz asla Hamas'ı desteklemiyoruz, sadece 1.8 milyon Gazzeli ile ilgileniyoruz. Girişimimiz, Hamas yanlısı bir gösteri değil tamamen insani bir eylemdir."
'TEKNELER SİLAH DEĞİL, GÜNEŞ PANELİ VE İLAÇ TAŞIYOR'
İsrail tarafından engellenen ‘Marianne' teknesinin Gazze'ye güneş enerjisi paneli taşıdığını aktaran Sözcü Ighe, "Gazze'deki enerji durumu, sürdürülemez boyutta. Marianne teknesinin taşıdığı güneş enerjisi panelleri, Gazze'deki bir hastaneye verilecekti. Filodaki diğer gemiler de iki hastane için ilaç ve Gazzeli balıkçılar için ekipman taşıyordu" bilgisini verdi. Gemilerde silah taşındığı iddiasını kesin bir dille yalanlayan Ighe, eylemlerinin tamamen şiddet dışı olduğunu vurguladı.
'GAZZE, KAFESTEKİ BİR KUŞ GİBİ'
Ekonomik açıdan dış yardımlara bağımlı olan Gazze'nin kendi kendine yeten bir güce kavuşması gerektiğinin altını çizen Ighe, "Tabii ki şu anda Gazze'ye ulaştırılan ürünler, yardımlar var. Zaten bunlar olmasaydı, sekiz yıldır süren abluka koşullarında herkes ölürdü. Burada asıl nokta şu; Gazze nüfusunun yüzde 80'i şu anda uluslararası yardıma bağımlı durumda. Bu insanlar, diğer ülkelerin ya da sivil toplum örgütlerinin sağladığı yardımlar olmadan yaşamlarını sürdüremiyor. Dolayısıyla Gazze ve Filistin'in ihtiyacı olan asıl şey; ekonomik bağımsızlık ve ithalat-ihracat yapabilme imkanına kavuşmaktır. Sürdürülebilir ve yaşanabilir bir ekonomiye sahip olmanın tek yolu budur. Gazze, dışarıdan beslediğimiz bir kafes kuşu olmamalı. Gazzeliler de kendi kendine yeten, bağımsız bir ekonomiye sahip olmalılar" diye konuştu.
Gazze Şeridi, Hamas'ın kontrolü sağladığı 2007 yılından beri İsrail tarafından abluka altında tutuluyor. Bu nedenle Gazze halkının yüzde 80'i, dış yardımlara bağımlı durumda.