Türkiye'nin güneydoğu sınırında yaşanan gelişmeler, Suriye'yi müdahale konusunu Ankara'nın bir numaralı gündem maddesi haline getirdi. Suriye'ye olası bir müdahalenin ele alınacağı MGK toplantısı da bugün yapılıyor. Saat 15.00'te başlayacak olan ve en az 7 saat sürmesi beklenen toplantıdan sonra yapılacak açıklama merakla bekleniyor. Kulislerde ise Suriye'ye müdahale ilişkin çeşitli iddialar ortaya atılıyor.
RUSYA VE ABD İLE TEMASA GEÇİLDİ
Bölgeyle ilgili ve etkili Rusya, İran, ABD gibi devletlerle temas edilmesi ve hatta mümkünse Şam'la da iletişim kurulması altyapı oluşturulması yönünde dillendirilen öneriler arasında bulunuyor. Bu öneriler doğrultusunda Ankara'nın temaslara geçtiği de gelen bilgiler arasında.
ÖZEL, EMEKLİLİK ÖNCESİ RİSK ALMAK İSTEMİYOR
Sözcü gazetesinden deneyimli gazeteci Saygı Öztürk, 'askere Suriye'ye girme emri verildi' diye bir iddiayı gündeme getirdi. Öztürk'e 18 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel iftar nedeniyle bir araya geldiklerinde Suriye konusu ele alındı. Hükümet, Suriye toprakları içinde "güvenli bölge" oluşturulmasını istiyor. Askere "gir" deniliyor, asker "yazılı emir" soruyor. Genelkurmay Başkanı Özel'in "emekliliğine 1,5 ay kala Suriye'ye girmemek için direneceği" yorumları da yapılıyor.
ANKARA'NIN ÖNÜNDE 2 PLAN VAR
Plan 2'de ise harekat için uluslararası desteğin alınamaması durumunda, Suriye için 'Güney Lübnan modeli'nin gündeme getirilmesi düşünülüyor.
ABD, RUSYA VE İRAN İKNA EDİLMELİ
Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, Erdoğan ve Davutoğlu'nun harekat talebine ilk itirazın Dışişleri bürokrasisinden geldiğini öne sürdü. Takan, bürokratların harekat için ABD ve koalisyon güçleriyle, Rusya ile İran'ın da ikna edilmesi, Esad yönetimi ile mutabık kalınmasının gerektiği vurgulayarak emrin koalisyon hükümeti tarafından verilmesini önerdiğini belirtti.
ÖNCÜPINAR VE CİLVEGÖZÜ KAPILARI HAYATİ ÖNEME SAHİP
IŞİD, MARE HATTI'NA KAYARSA, SURİYE DESTEK VERECEK
Radikal gazetesi yazarı Murat Yetkin ise, MİT'in elindeki bilgileri köşesine taşıdı. MİT'e ulaşan bilgilere göre, Esad güçleri diyor ki, eğer IŞİD saldırılarını "Mare Hattı" diye bilinen kuzey-güney çizgisinin batısına kaydırırsa, Suriye Hava Kuvvetleri buna havadan destek olacak. Yani IŞİD Türkiye-Suriye sınırının Hatay-Kilis kısmına ilerleyecek. Bu durum diğer tarafta IŞİD ya da PYD elinde olmayan iki sınır kapısının, Cilvegözü ve Öncüpınar'ın, özellikle de Öncüpınar'ın durumunu tehlikeye atacak.
Buna ek olarak IŞİD ve PYD/PKK güçleri bir de Afrin bölgesinde IŞİD'le yeni bir çatışmaya girecek, yeni bir göç dalgası tetiklenecek. Diğer yandan Tel Abyad'ın PYD eline geçmesi ile oluşan bir Kuzey Suriye Kürt Koridoru endişesi var. Sivili askeri bütün devlet yönetimi ortaya çıkan durumun Türkiye için ciddi güvenlik riski oluşturduğu kanısında. Ancak teşhisteki görüş birliği tedavi yöntemi konusuna pek yok.