Ayn İsa, önemli yolların kesiştiği bir yerde, Rakka'yı Halep'e bağlayan M4 yolu üzerinde bulunuyor. Burada daha önce Suriye ordusunun 93'üncü üssü bulunuyordu. Rakka'ya 50 kilometre mesafede bulunan Ayn İsa'dan hem Rakka'ya hem de batıya, Cerablus'a, oradan da Afrin ile Halep'e saldırı fırsatı doğuyor. Şimdi IŞİD'in Şam saldırısını askıya alıp, güçlerinin bir kısmını kuzey cephesine aktarması gerekiyor aksi halde Suriye'nin kuzeydoğusunu tümüyle kaybedecek.
ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'nin kuzeyindeki bu gelişmeleri, Washington'un hava desteği ile IŞİD'in geriletildiğinin göstergesi olarak yorumladı ama cihatçıların savaş yeteneğini koruduğu ve misillemede bulunabileceği uyarısında da bulundu. Obama, birleşik Kürt-Arap güçlerini, 'karada askeri operasyon yürüten güvenilir ortak' olarak değerlendirdi. Bu, IŞİD'e karşı mücadelede, eylemlerin koordinasyonu ve yerli halktan oluşan kara güçlerine hava desteği ile kısıtlı olan stratejinin devamında ısrar etme fırsatı veriyor.
'IŞİD MİLİTANLARININ MORALİ BOZUK'
Rusya Kürtleri Federal Ulusal Kültürel Özerklik temsilcisi Ferhat Patiyev, Sputnik'e açıklamasında, konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
"Cephe oluştuğunda, Burkan Fırat'ın öncelikli görevi tüm Rakka bölgesinin kurtarılmasıydı. Önce yakındaki köyler, şimdi de Ayn İsa kenti Burkan Fırat birliklerinin kontrolüne geçti. Örgüt kurulduğunda (geçen yıl) belirledikleri planı hayata geçiriyorlar. Bu birlikler, Kürt ve Araplardan oluşuyor. Arapların yoğun olarak yaşadığı yerlerde, bu gücün herhangi bir etnik grup veya mezhep için tehdit olmadığına aksine kurtarıcı olduğuna ikna etmek çok önemli. Bu birlik, geri kalan toprakların da IŞİD'in elinden alınması için yararlı olacak.
Bence, Kürt milislerinin katılımıyla faaliyet gösteren birliklerin başarıları, Suriye'de IŞİD militanlarının algısını etkiledi. Bu yüzden batı veya güneybatı cephesinde Beşar Esad güçlerine karşı çok başarılı olan IŞİD militanları, kuzey cephede Kobani yenilgisinden sonra Kürt güçlerle karşı karşıya gelmekten kaçınıyor. Şimdi birleşik güçler, Rakka'ya doğru ilerliyor ancak öncelikle Rakka'yı Tel Abyad'a bağlayan yolu tam kontrol altına almak gerekir. Rakka'nın kuzeyindeki topraklar tamamen kontrol altında ancak Kobani ve Cizre'ye saldırıları önlemek için tüm kuzeyi güçlendirmek ve güneye doğru ilerlemek gerekir. Şimdi Afrin'i kurtarmaktansa Rakka'ya ilerlemek daha kolay. Bu başarılar, Cerablus kentinin kurtarılmasını sağlayabilir. Ondan sonra da Afrin'e doğru hareket edilir."
'RAKKA'YA OPERASYONUN ÖNÜ AÇILDI'
1 Temmuz'da önemli bir toplantının yapılacağı Kobani'de bulunan gazeteci Mustafa Ali ise şunları söyledi:
"Tel Abyad kurtarıldıktan sonra halk evlerine dönmeye başladı. Bu, bölge halkları arasındaki kardeşliğin kanıtıdır. Kanton yönetimi, evlerine dönen herkese tüm gücüyle yardımcı olmaya çalışıyor. Kobani'deki insani durum da iyileşiyor.
Elimdeki bilgiye göre Kürt güçler ve Burkan Fırat grubu, henüz Ayn İsa kentini tam olarak militanlardan temizlemedi ve halen yer yer çatışmalar yaşanıyor. Ayn İsa, IŞİD için stratejik öneme sahip ve kurtarılması, Rakka operasyonuna büyük etki yapacak. Kısacası, Kürt güçler ile müttefik Arap birlikleri, IŞİD'i Rakka bölgesinden çıkarmaya çalışıyor."