Wikileaks'in internet sitesinde yayımladığı, detayları Fransız Liberation gazetesi ve haber sitesi Mediapart ile paylaşılan 'Elysee Casusluğu' isimli raporda, NSA'nın Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği belirtildi.
Raporda, NSA'nın sadece cumhurbaşkanlarını değil üst düzey devlet memurları, diplomatlar ve bakanları da dinlediği, dinleme yapılanlar arasında Hollande'ınki de dahil Elysee'deki birçok görevlinin cep telefonu numaralarının yer aldığı kaydedildi.
RELEASE: Espionnage Élysée — how the NSA bugged Hollande, Sarkozy and Chirac https://t.co/uflJlxeJdO pic.twitter.com/k8hDycaxNV
— WikiLeaks (@wikileaks) 23 Haziran 2015
Wikileaks tarafından ele geçirilen raporla, Yunanistan krizi, AB liderleriyle görüşmeler, Fransa-Almanya ilişkileri, Filistin meselesi ve Fransa-ABD arasında daha önce gündeme gelen casusluk olayları gibi hem Fransa'yı hem de uluslararası toplumu yakından ilgilendiren konuların dinlemeye alındığı ortaya çıktı.
EURO BÖLGESİ'YLE YAPILAN GİZLİ GÖRÜŞMELER
Liberation gazetesi, ABD'nin Paris Büyükelçiliği'nin en üst katında bir dinleme merkezi kurulduğunu iddia ederek, Elysee Sarayı, İçişleri, Dışişleri, Savunma, Adalet Bakanlıkları ve Fransa Ulusal Meclisi'ne çok yakın mesafede bulunan ABD Büyükelçiliği'nin özel bir iletişim ağı üzerinden etraftaki kurumları dinlediğini öne sürdü.
ELYSEE SARAYI: ABD VERDİĞİ SÖZLERİ TUTSUN
Hollande bu ortaya çıkanlar üzerine Milli Güvenlik Konseyi'ni acil topladı. Bu esnada Elysee'den yapılan açıklamada, “Güvenliği tehdit eden hiçbir eyleme tolerans gösterilmeyecektir. ABD’li yetkililer tarafından verilen sözler var. Bu sözler hatırlanmalı ve sıkı şekilde uygulanmalıdır” denildi. İtele televizyon kanalına konuşan Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll de "Müttefikler arasında böyle bir durumun olmasını kabul etmek zor. Özellikle de Cumhurbaşkanına yönelik dinlemeler olması kabul edilemez. Terörle mücadele ederken bir ülkenin, stratejik tercihlerde birlikte hareket ettiği müttefiklerini dinlemesini anlamakta güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı Barack Obama 2013'te Fransa'da milyonlarca telefon görüşmesini dinlediği ve elektronik postaları izlediği iddialarıyla ilgili olarak Hollande'ı aramıştı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD ile Fransa'nın müttefik ve dost olduğu belirtilmiş ve istihbarat konularının diplomatik kanallar yoluyla ele alma konusunda mutabık kalındığı ifade edilmişti.
#NSA high priority French targets including President's cell phone https://t.co/zSBfOaEom4 pic.twitter.com/DdDw3jT01C
— WikiLeaks (@wikileaks) June 24, 2015
HABERLER SARKOZY'İ KIZDIRDI
AP’nin haberine göre de Sarkozy bu casusluğu kabul edilemez bulduğunu söyledi.
Bu arada Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ABD'nin Paris Büyükelçisi Jane Hartley'i izahat için Bakanlık binasına çağırdı.
Wikileaks'in kurucusu Julian Assange ise rapora ilişkin Wikileaks'in internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Fransa halkının, kendi seçtikleri hükümetlerinin müttefiki tarafından dinlendiğini bilmeye ihtiyacı var. Yaptığımız işten gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.
BEYAZ SARAY 'GEÇMİŞ ZAMAN' KULLANMADI
LAVROV: HİÇ ŞAŞIRMAM
Normandiya Dörtlüsü görüşmesi için Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da iddialar doğru çıkarsa, bunun kendisini hiç şaşırtmayacağını belirtti.
Geçen ay da NSA'nın Almanya Federal Haber Alma Servisi'yle (BND) işbirliği yaparak Avrupa'daki bazı ülkelere yönelik casusluk faaliyeti yürüttüğü iddia edilmişti.
Skandalın ortaya çıkmasının ardından Cumhurbaşkanı Hollande, Milli Güvenlik Konseyi'ni sabah saatlerinde olağanüstü toplama kararı aldı.