Başsavcı Harald Ranger da Aralık 2014’te herhangi bir kanıt bulamadıklarını, Der Spiegel’in haberi dayandırdığı belgenin de NSA veritabanına ait olmadığını açıklamıştı.
Merkel’in telefonunun hacklendiği iddiasını ilk olarak Alman Der Spiegel dergisi Ekim 2013'te ortaya atmıştı. Rusya’ya sığınan eski NSA analisti Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelere dayandırılan iddia, Almanya’nın ABD’nin müttefikliğini sorgulamasına yol açmıştı.
Merkel, iddiaların ortaya çıkışından kısa bir süre sonra Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen AB liderler zirvesinde ABD’ye çatmıştı: “Başkan Barack Obama’ya da söyledim: Dostlar arasında casusluk olmaz. Dün telefonda da kendisiyle konuştum. Bunu kendim için Almanya halkı için yaptım. Müttefiklerimizle aramızda güven bağı olması gerekiyor.”
OBAMA: BEN ABD BAŞKANI OLDUĞUM SÜRECE MERKEL KORKMASIN
Ocak 2014’te Alman kanalı ZDF'ye konuşan Obama, dinlemenin bir daha tekrarlanmayacağı güvencesi vermiş ve "Ben ABD Başkanı olduğum sürece, Şansölye Merkel'in bu konuda endişe duymasına gerek yok. Dış politika konularında kendileriyle her zaman aynı fikirde değilim ancak bu dinleme için bir neden olamaz” demişti.
'OBAMA DİNLEMEYİ GAYET İYİ BİLİYORDU'
Diğer taraftan Alman Bild am Sonntag gazetesi Obama’nın durumdan haberdar olduğunu, dinlemeyi durdurmak yerine devam ettirdiğini, hatta Merkel hakkında kapsamlı bir dosya hazırlanmasını istediğini yazmıştı.