Türkiye ve Rusya, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 12-28 Haziran tarihleri arasında yapılacak 2015 Avrupa Oyunları'nın açılış töreninde enerji projelerini ele alacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'nin bir araya geleceği Bakü'de, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da Rus muhatapları ile görüşmeler yapacak.
Bakan Yıldız, Uluslararası Yatırımcılar Derneği'ni (YASED) kabulünde, sorular üzerine Türk Akımı konusunda Gazprom'dan yapılan projenin inşasının öngören hükümetler arası anlaşmanın ay sonuna kadar imzalanacağına ilişkin açıklamasını değerlendirdi. Yıldız, ayrıca Rusya'dan alınan doğalgaz fiyatına ilişkin görüşmeler de gelinen noktayı anlattı.
'DOĞALGAZ İNDİRİMİNDE İMZA AŞAMASINA GELİNDİ'
Gazprom ile Botaş'ın yaptığı görüşmelerde doğalgaz alımındaki fiyat konusunda bir noktaya gelindiğini vurgulayan Bakan Yıldız, bununla ilgili yeni müzakere süreci öngörmediklerini, imzaların da bu ay sonuna kadar atılacağı kanaatinde olduğunu söyledi.
'TÜRK AKIMI'NDA KOORDİNATLAR BEKLENİYOR'
'BAKÜ'DE DEĞERLENDİRİLEBİLİR'
YENİ HÜKÜMET DÖNEMİNDE PROJELER NE OLUR?
Seçim sonuçlarına göre oluşabilecek olası hükümetle birlikte Rusya ile ilgili bazı projeler konusunda endişelerin dile getirildiğinin anımsatılması üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Yıldız, nükleer güç santrallerinde uluslararası ve hükümetler arası anlaşmaların TBMM'nin onayından geçtiğini belirtti. Yıldız, "Türk Akımı henüz Meclis onayına gelmedi. Bu açıdan hukuki bağlayıcılık farklı. Yani Rusya Federasyonu ile nükleer güç santralarının devamıyla alakalı karşılıklı alınan kararlarla, Türk Akımı aynı statüde değil. Biz hem Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanması hem de Avrupa Birliği üyesi ülkelerle alakalı geliştirilen bu projenin dikkatle izlenmesi gerektiğinden yanayız. Herhangi bir hükümet Meclis kararıyla olan nükleer güç santrallerinin kaldırılmasını hükümetlerarası anlaşmalar ve Meclis kararıyla çıktığı için ona öngöremezler. Ama Türk Akımı henüz istediğimiz oranda olgunlaşmamış bir projedir. Bizim kanaatimiz ve kararlılığımız son derece açık ve nettir. Bu konudaki gelişmeler siyasi gelişmeler dikkatle izlenmek durumundadır" diye konuştu.
FİYAT MÜZAKELERİ NİHAYETLENDİ
'ÖZEL SEKTÖR ZARAR ETMEYECEK'
AK PARTİ'SİZ BİR KOALİSYONDA ENERJİ POLİTİKALARI NE OLUR?
Yıldız, AK Parti dışında muhalefet tarafında kurulacak bir koalisyon hükümetinde, enerjiye dönük yatırımların durup durmayacağı, bundan sonra nelerin olabileceğine ilişkin soru üzerine de, özellikle enerji sektörünün devlet politikaları haline gelmiş önemli uluslararası yatırımları içerdiğini söyledi. Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:
'MEVCUT HÜKÜMET BÜTÜN İŞLERİNE DEVAM EDECEK'
Bakan Yıldız, siyasi istikrarın Türkiye'nin bir çok kesimi tarafından dikkatle takip edildiğini ifade ederek, "Ama siyasi istikrar en fazla yerli ve uluslararası sermaye tarafından da dikkatle takip edilmektedir" dedi. Türkiye'de çarkların döndüğü, hayatın devam ettiği, bakanlıkların fiili durumlarının devam ettiği bir ortamın olduğunu vurgulayan Yıldız, "Bakanlıklar ister bir saat sonra isterse bir ay sonra, ne zaman bitecekse o zamana kadar faaliyetlerini devam ettirdiği bir yapıdır. Türkiye'de bazı hizmetlerin kesintiye uğraması söz konusu değildir. Dün, Başbakanımızın, Cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmeden sonra mevcut hükümet tabi ki, bütün işlerine devam edecektir. O açıdan gerek uluslararası gerekse yurt içi bütün işlemlerde arkadaşlarımızla beraber yoğun bir şekilde mesai veriyoruz" diye konuştu.