"Avrasya Bölgesi'nde Kalkınmanın Sürdürülebilmesi: Kalkınma Kuruluşları, Yatırım Politikası, Büyüme Fırsatları" başlıklı konferansta Türkiye'nin Avrasya ile entegrasyonu, Türk-Rus ekonomik ilişkileri, Rusya ve Batı arasındaki yaptırım politikaları öne çıktı.
Rus heyetine başkanlık eden Omsk Devlet Pedagoji Üniversitesi Yüksek İş Okulu Direktörü Profesör Roman Vlasov, Sputnik'in sorularını yanıtladı.
'TÜRKİYE'NİN AVRASYA EKONOMİK BİRLİĞİ İLE ENTEGRASYONU KAÇINILMAZ'
Bu entegrasyonun er ya da geç hayata geçeceğini ifade eden Vlasov, "Türkiye'nin dünyadaki nüfuzuna baktığımızda, Ankara, AB'ye katılsa bile kendini tam olarak o birliğe ait hissetmeyecek. Bu nedenle, Türkiye için Avrasya her zaman önemli bir seçenek olarak masada duracak" dedi.
'ANKARA'NIN ŞİÖ'DEKİ AĞIRLIĞI ARTACAK'
Vlasov, Şanghay İşbirliği Örgütü'nde diyalog ortağı statüsüne sahip Türkiye'nin rolünü ve Rusya ile işbirliğini yorumladı.
Hem Avrasya, hem de Avrupa'da toprakları bulunan iki ülkeye karşı kesintisiz bir jeopolitik savaş yürütüldüğünü belirten Rus uzman, Türkiye'nin ŞİÖ'deki ağırlığının artması gerektiğini şu sözlerle açıkladı: "Eğer Türkiye, ŞİÖ'de yer almazsa, Rusya, ortaklık yaptığı Türkiye'nin örgüt içindeki çıkarlarını korumak zorunda kalır. Ama Türkiye de örgütte yer alırsa, sorunları birlikte çözerler. Bu, iki ülkenin ekonomik güvenliği ve ekonomik kalkınması açısından büyük önem taşıyor."
Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendiren Vlasov, sorunların çözümü için ortak kalkınma enstitüsü kurulmasını önerdi. Rus direktör, enstitülerin resmi statüde olmaması gerektiğini kaydetti.
Vlasov, Rusya ve Türkiye'nin üzerindeki jeopolitik baskılardan kurtulabilmesi için ortak kalkınma enstitüsünün tek çıkar yol olduğunu ifade etti.
Rus uzman, bu sayede ikili ilişkilerin işlevsel hale gelmesinin sağlanabileceğini kaydederek, "Türk Akımı ve Akkuyu Nükleer Santrali gibi ortak projelerin ilerleyişi açısından da ortak kalkınma enstitüleri önemli bir işlev görecek. İki ülke arasındaki diyalog, sadece İstanbul, Moskova, Ankara ve Saint Petersburg ile sınırlı kalırsa, projelerin halk tabanında anlaşılmasıyla ilgili sorunlar doğar. Diyalogun çeşitlenmesi ve bu tür sorunlar karşısında ön almak için bahsettiğim enstitüler büyük fayda sağlar" dedi.
'MOSKOVA VE ANKARA, EKONOMİK OYUNLAR'IN MAĞDURU'
Omsk Devlet Pedagoji Üniversitesi Yüksek İş Okulu Direktörü Profesör Vlasov, İstanbul'da 2 sene önce yaşanan Gezi Parkı olaylarını Rusya'ya yönelik yaptırımlara benzeterek, Türkiye ve Rusya'nın 'ekonomik oyunlar'ın mağduru olduğunu ifade etti.
Vlasov, Batı'nın aldığı yaptırım kararlarının Rus ekonomik sistemini etkilemediğini, Türkiye'nin ise 2013'te 'devrim ihtimalinden kıl payı kurtulduğunu' belirterek, yaptırımların Türk-Rus ekonomik işbirliğine engel olamayacağını vurguladı.
Rus uzman, karar mekanizmaları olarak gördüğü ortak kalkınma enstitülerinin bu tür olumsuz koşullarda fayda sağlayacağının da altını çizdi.