'ORTADOĞU'DA DEVLET OLGUSU YOK OLDU'
Kürt sorunu uzmanı Vadim Makarenko, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Irak'taki savaş, halen II. Dünya Savaşı cinsinden, bir ülkenin diğer ülkeye karşı savaşı olarak algılanıyor. Ancak aslında Ortadoğu'da Irak, Suriye, Lübnan ve Yemen'i kapsayan dev bir bölgede, kelimenin geleneksel anlamıyla etkili bir devlet yönetimi neredeyse hiç yok; zira kuvvet kullanma tekeli çoktandır, resmi iktidar kurumlarının elinde değil.
'İSTİKRARSIZLIĞIN SEBEBİ, BÖLGESEL VE KÜRESEL GÜÇLER'
İsrail'in Begin-Sadat Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin uzman araştırmacısı, Uluslararası İlişkiler Merkezi Başkanı Eytan Gilboa, konuyla ilgili şunları söyledi:
'DENGE' DURUMU
Ortadoğu'daki durumu çıkmaza sürükleyen birkaç faktör var. Bunlardan en önemlisi, dış müdahale. Paradoks şu ki, dış müdahale, çatışan taraflardan hiçbirinin galip gelemeyecek şekilde dozajlı ve hatta dengeli hacimde yapılıyor. Belli ki bu, tüm dış güçlerin, bu hayati öneme sahip ve zengin bölgede toprak ve iktidarın bölüşülmesi konusunda aralarında uzlaşacağı ana kadar devam edecek. Bir başka sorun, Suriye ve Irak'taki Sünni Arapların, Kürtlerden farklı olarak kendi devlet kurumlarını oluşturacak güçlere sahip olmaması. Bu toprakları emanet edecek güçlerin halen bulunamaması nedeniyle ABD ve müttefikleri, Sünnilerden uygun yerel siyasi kurumlar oluşturmaya çalışıyor. İç savaş koşullarında, bunun için en azından zamana ihtiyaç var. Diğer yandan ABD, dünyanın bu önemli bölgesini emanet edecek uygun güç arayışında açık şekilde zamana oynuyor.