İstanbul Başakşehir'in Güvercintepe bölgesinde Suriyeli ve mahalleli çocuklar arasında çıkan kavgada, mahalleli bir çocuğun Suriyeli bir çocuk tarafından bıçaklandığı iddia edildi. Güvercintepe'de ayaklanan mahalleli, Suriyeliler'e ait dükkânları kurşunladı ve ateşe verdi.
Peki bu gerginliklere nasıl bir çözüm bulunacak? İstanbul gibi bir metropolde daha büyük olaylar yaşanması ihtimali var mı? Muhalefetin seçim sürecinde Suriyelilerle ilgili söylemlerinin gerilimde etkisi var mı?
Uluslararası Af Örgütü Türkiye Araştırmacısı Andrew Gardner ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay konuyu Sputnik'e değerlendirdi.
'POLİS BU İNSANLARIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK ZORUNDA'
Benzeri olayların daha önce Antakya, Urfa, Antep gibi büyük şehirlerde yaşandığını hatırlatan Andrew Gardner, konuya ilişkin şunları söyledi:
"Polisin ve savcının bu olayları soruşturması gerekiyor. Görüştüğümüz Suriyeli mülteciler, başlarına gelen herhangi bir olayda polisten yardım alamadıklarını söylüyorlar. Devletin birinci sorumluluğu bu. Polis bu insanların güvenliğini sağlamak zorunda."
'HALK SURİYELİLERE NEFRET BESLEMİYOR'
"Bizim geçen sene yaptığımız araştırmada gördük ki, kampın dışında kalan Suriyeli mültecilerin çoğunluğu Türkiyeli komşularının yardımıyla yaşıyor. Suriyelilerle halk arasında sorun yok."
'GERİ DÖNMELERİ MÜMKÜN DEĞİL'
"Uluslararası toplumların büyük sorumluluğu var. Daha fazla yardım yapılmalı" diyen Gardner, CHP lideri Kılıçdaroğlu, "2 milyon Suriyeliyi kendi ülkelerine göndereceğiz" sözlerini şöyle değerlendirdi:
"İnsanların Suriye'ye dönmesi mümkün değil. Orada savaş devam ediyor. Ağır insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Geri dönüş şartları uygun değil."
'OLAYLAR PROVOKATİF OLABİLİR'
"Geçen yıl Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde de bu tür hadiseler yaşandı. Suriyelilerin işyerlerine karşı saldırılar oldu. Bunlar provokatif olaylar olabilir. Türkiye yoğun bir siyasi süreç yaşıyor. Seçim arifesinde bu tür durumların önüne geçmek için çözüm bulmalıyız. Bu insanları siyasi kavgalara kurban edemeyiz. Bu mesele Türkiye siyasetinde 4 yıldır canlı tutuluyor. Suriyeli sığınmacılar bizim hassas bir yaramız. Bu yarayı kaşımamalıyız. İktidar ve muhalefetin Suriyeli mültecilere yönelik söylemlerinde çok hassas olmaları gerekiyor."
'TÜRKİYE İYİ BİR SINAV VERİYOR'
Atalay'a göre bugüne kadar mülteciler için 6 milyar dolarlık bütçe ayıran Türkiye, iyi bir sınav veriyor:
"Kamplarda kalan Suriyelilerin durumu nispeten iyi. Orada eğitim, barınma, gıda ve sağlık sorunu çok iyi bir şekilde hallediliyor. iki milyon sığınmacının büyük bir problemi göze çarpmıyor. İlk yıllarda daha büyük problemler vardı. Fakat bu Türkiye'nin tek başına altından kalkabileceği bir sorun değil. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Birliği bu konuda iyi bir sınav veremedi."