Afganistan'da son üç ayda bin 800'ün üzerinde sivil öldü ve yaralandı. Birleşmiş Milletler'in Afganistan misyonu olan UNAMA'nın raporunda, 2015'in ilk 3 ayında 1.810 sivilin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. BM misyonu, kayıpların yüzde 73'ünden terörist grupları sorumlu tuttu, yüzde 14'ü ise hükümet yanlısı güçlerin sorumluluğunda. Olayların yüzde 7'sinden de çatışan her iki taraf da sorumlu gösterildi. Kalan yüzde 6'nın suçlusu ise belirlenemedi.
Bu istatistiğe bakılırsa, NATO önderliğinde 2001'den bu yana Afganistan'da faaliyet gösteren Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvveti (ISAF), bu süre içinde siviller arasındaki hiçbir kayıptan sorumlu değil.
İstatistikler, kuşku uyandırıyor. Özellikle de masum Afganların ölümünden kimlerin sorumlu olduğu konusunda… Bağımsız Afgan siyaset uzmanı Abdülhamid Safut, Sputnik Dari'ye yaptığı açıklamada, bu konuyla ilgili şu yorumda bulundu:
"Afganistan, geçen yıl bir sıra sınavdan geçti ve bu sınavlar, barışın tesis edilmesine yol açmadı. Bunlar, utanılacak şekilde uzanan seçimler, Batı koalisyonunun ülkeden kısmi ve stratejik açıdan düşünülmeden çekilmesi ve sözde ulusal birlik adı altında, istikrarsız bir hükümetin kurulması oldu. Ayrıca, kilit önemdeki içişleri ve savunma bakanlıklarına, beklenmedik şekilde çifte vatandaş oldukları ortaya çıkan adayların onaylanmasında zorluklar yaşandı. Bu olayın kökleri nereye uzandığını herkes anlıyor. Bunun dışında, ulusal güvenlik güçleri çalışanlarının maaşlarının geciktirildiği haberleri gelmeye başladı. Bu ücretlerin önemli bir kısmının ISAF tarafından sağlandığını kaydetmek gerekiyor. Tüm bu faktörler, Afganistan'da kırılgan olan barış çabalarını olumsuz etkiliyor. Güvenlik güçleri, Badahşan, Mezar-ı Şerif ve diğer bölgelerde terör saldırıları karşısında geri çekilmeye başladı. Yeni yılda aslında hiçbir şey değişmedi. Siviller arasında kayıpların devam etmesi de bundan kaynaklanıyor."