Moskova'da Şam yönetimi ve muhalefetin katılımıyla düzenlenen ‘2. Suriye Krizi İstişare Toplantıları’nı Suriye’de yaşayan gazeteci Hediye Levent, ‘Ali Topuz ile Dünya Hali’nde anlattı.
‘MOSKOVA’DAKİ TOPLANTI YENİDEN DİZAYN SÜRECİNİN PARÇASI’
Levent, Rusya’da yapılan toplantıların Suriye’deki iç siyasi yapının yeniden dizayn sürecinin en önemli parçası olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Moskova toplantıları başlayana kadar bütün dünya medyası, Suriye içerisinde herhangi bir muhalefetin olmadığını savunuyordu. Onlara göre Suriye halkının bir tane temsilcisi vardı, o da ülke dışında bulunan Suriye Ulusal Koalisyonu’ydu. Bunun dışında da ülkenin geleceğine dair sözü, vizyonu ya da programı olan herhangi bir yapı, oluşum söz konusu değildi. Fakat Moskova’da başlayan görüşmeler, bunun doğru olmadığını ortaya koydu. Bu süreç dünya medyasında çok ciddiye alınmasa da Suriye içinde ciddiyetle takip ediliyor.”
‘ÜLKENİN GELECEĞİNE DAİR YENİ BİR UMUT’
Yakın zamana kadar Suriye’de tek parti sisteminin hakim olduğunu hatırlatan Levent, Suriye içerisindeki muhalif grupların kendilerini toparlayarak diğer gruplarla istişare yapma sürecinde olduğunu ifade etti. Levent’e göre, Suriye halkının bu toplantılara önem atfetmesinin sebebi, ülkenin geleceğine dair yeni bir vizyon sunabilecek bir muhalif yapının yükselmesi umudu.
‘SURİYE YÖNETİMİ MUHALEFETLE DİYALOG KURMAK ZORUNDA’
Levent, son 4 yıl içerisinde Suriye yönetiminin bakış açısının değiştiğini belirtti:
“Esad yönetimi şu an ülke içindeki muhalefetle aynı masaya oturup konuşmak durumunda. Çünkü halkın bu yönde ciddi bir baskısı var. Ülke dışına çıkan 8 milyon insandan sürekli bahsediliyor. Fakat 17 milyon insan ülkeyi terk etmeyi reddetti. Bu insanların yönetimden beklentileri var. En önemli beklenti ise tek parti anlayışının tamamen yıkılıp, yerine yeni bir sistem kurulması.”