'KARAR BİR AÇIDAN SİYASİ NİTELİK TAŞISA DA ASIL SEBEP PRAGMATİZM VE KARŞILIKLI FAYDA'
Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü (MGİMO) uzmanı Viktor Şumskiy, Rusya’nın AAYB’ye katılımının Rusya’nın Asya politikası ve Çin ile ilişkileri geliştirilmesi açısından çok doğal bir gelişme olduğuna dikkat çekti.
Şumskiy şunları söyledi: "Rusya’nın en büyük altyapı projelerini, Asya’nın Uzak Doğu ve Sibirya bölgelerinde gerçekleştirmesi planlanıyor. Bu çok önemli projeler, büyük limanların kurulmasını ve kıtalar arası taşımacılığın geliştirilmesini öngördüğü için sadece Rusya değil tüm Asya’nın çıkarlarına hizmet edecek. Bunların devreye sokulmasına ilişkin en büyük sorunlardan biri, projelerin finansmanı. Rusya’nın AAYB’ye katılım kararının temelinde aynı zamanda, Asya’nın geri kalanında da altyapı sektörünün nabzını tutup Asya ve Rus altyapı projeleri arasında etkileşim sağlama isteği bulunuyor."
Uzak Doğu Enstitüsü uzmanı Valeriy Kistanov ise Moskova’nın AAYB’ye üye olma kararını şu şekilde yorumladı: "Moskova’nın kararı bir yandan siyasi nitelik taşıyor. Hem ticari-ekonomik hem de siyasi alanda Rusya-Çin ilişkileri çok iyi. Çin, bizim önemli bir stratejik ortağımız. Batı ülkeleriyle ilişkilerimizde gerginliğin yaşandığı bir dönemde bize büyük destek veriyor. Ama yine de gerek Asya ülkeleri gerekse ABD’nin Avrupa ve Asya’daki müttefiklerinin AAYB’ye katılım kararı almasının asıl sebebinin pragmatizm olduğunu düşünüyorum. Japonya ABD’nin en önemli müttefiklerinden biri olmasına rağmen yine de AAYB’ye üye olmayı düşünüyor. AAYB’ye katılanların ‘ana akıma’ dahil olduğu söylenebilir. Bu süreçte başlıca rolü pragmatik çıkarlar oynuyor."