‘OLUMLU ALGI VAR, TAMAMLAYICI OLACAK'
Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Koordinatörü Dr. Altay Atlı, Asya ülkelerinin kalkınma ve altyapı yatırımlarının finansmanına, Asya Kalkınma Bankası'nın yetişemediğini söyledi.
Kurulacak banka için şeffaflık ve kalite gibi standartların belirlenmesinin önemli olacağına işaret eden Atlı, "İngiltere, Almanya, Fransa ve Türkiye gibi ülkeler katılacağı için aktif olarak bu standartlar oluşturulacak" dedi.
Atlı, Türkiye'nin üye olma isteğini olumlu gördüğünü, ülke için yeni alanlar açılabileceğini belirterek, "Türkiye, eğer burada aktif rol oynarsa, enerjisini ve kaynaklarını etkili bir şekilde değerlendirirse, Türk şirketleri için de bir alan açılacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Atlı, şöyle devam etti: "Zira AAYB, şirketler için proje finansmanı sağlayacak. Siz bankaya kurucu üye olduğunuzda sizin şirketleriniz de buraya kanalize olmuş olacaklar. Eğer dışarıda kalırsanız, projelerin dışında kalmış olursunuz. Burada ciddi bir gelişme var, Türkiye de yeni imkanlar, yatırım alanları bulabilir. Önemli olan buna etkin bir şekilde katılalım. Yani sadece ismimizi orada göstermek için değil de etkin şekilde yer alırsak, şirketlerimiz için de önemli imkanlar olacaktır."
Bankaya kurucu üye olmak için ülkelerin 31 Mart'a kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor. Bankanın 2015 sonunda faaliyetlerine başlaması bekleniyor.
Asya Altyapı Yatırım Bankası'na üye olan ve üyelik başvurusunda bulunan ülke sayısı, bugün (26 Mart) itibarıyla 33'ü buldu. Çin'in öncülüğünde kurulacak bankaya, Bangladeş, Burma, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Maldivler, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Umman, Pakistan, Filipinler, Tayland, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, Tacikistan, Özbekistan, Vietnam, Katar ve Ürdün üye oldu.
Avrupa'dan üyelik başvurusunda bulunan ülkeler arasında İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İsviçre ve Lüksemburg yer aldı. Türkiye de bankanın kurucu sekretaryasına üye olma niyetini bildirdi.
Çin, bankanın kuruluş sermayesinin 50 milyar dolarlık kısmını karşılayacağını taahhüt etti.
BEYAZ SARAY ‘YÜKSEK STANDART'TAN KAYGILI
İngiltere Maliye Bakanı George Osborne, ülkesinin AAYB'ye kurucu aday ülke olacağını 13 Mart'ta duyurdu. İngiltere'nin kararı, Çin tarafından olumlu karşılanırken, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, ABD'lerin AAYB'nin yönetim, çevresel ve sosyal güvenceler üzerine yeterince yüksek standartlara sahip olup olmadığı konusunda endişeleri olduğunu kaydetmişti.
Japonya tarafından, önemli konulardaki politikaları netleşmedikçe böyle bir organizasyonun içinde yer almayacakları açıklanırken, Avustralya belli koşulların sağlanması halinde katılım sağlayabileceğini duyurdu.