Sputnik Haber Ajansı’na konuşan Sırbistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Branimir Filipoviç, NATO ile işbirliğinin çıkabileceği en üst düzeyine ulaştığını belirterek, NATO kuvvetlerinin Sırbistan toprakları üzerinden serbest geçişinin ve ülkenin altyapısının NATO çıkarları için kullanılmasının, Ocak ayında Savunma Bakanı Bratislav Gaşiç tarafından imzalanan SOFA’da (Kuvvetlerin Durumu Anlaşması) öngörüldüğünü hatırlattı.
Anlaşmanın onaylanması halinde Sırbistan’daki NATO kuvvetlerine özel yetki verilecek, Buyanovats kentindeki ‘Güney’ adlı bölgesel eğitim merkezinin kapıları Barış İçin Ortaklık programına katılan devletler ve tabii ki NATO üye ülkeleri için açılacak.
Filipoviç, anlaşmanın imzalanmasına rağmen Sırbistan’ın tarafsız bir ülke olarak kalmaya devam edeceğini kaydetti.
Sırbistanlı askeri analist Miroslav Lazanski de Spurnik’e verdiği demeçte anlaşmanın imzalanması konusunda şunları söyledi: ‘Resmen tarafsız politika izlemeye devam edeceğiz, zaman buna ne kadar sıkı sıkıya uyulacağını gösterecek. NATO’ya Sırbistan’ın askeri altyapısını kullanma hakkı verilirse, Sırbistan topraklarındaki her hangi bir askeri tesiste, kışlada birliklerinin bir iki ay gibi kısa süreliğine yerleştirilmesini isteyebilecek. NATO, Sırp politikacıların anlaşmaya sadık kalıp kalmadığını kontrol etmeye çalışabilir. Hem de her zaman imzalanmış belgeyi gerekçe olarak göstererek ‘Kusura bakmayın, ama kendiniz imzalamıştınız bunu’ diyebilecek. Anlaşmanın karşılıklılık ilkesini öngörmesinin pek önemi yok bence. Askeri birliklerimizi Kanada veya ABD’ye gönderip onları Kansas City gibi bir yerde yerleştirmek isteyeceğimize en ufak ihtimal dahi veremiyorum doğrusu’.
16 yıl önce ABD, Yugoslavya’dan NATO’nun ülkenin askeri altyapısını kullanması ve topraklarında askerlerinin bulunmasına izin vermesini talep etmişti. Belgrad bu talebi reddettikten birkaç gün sonra ülkede 2 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği NATO bombardımanları başlamıştı.