Halk Sağlığı Enstitüsü’nün resmi verilerine göre, Sırbistan’da 2012 yılına kadarki dönemde lenfoma ve losemi hastası sayısı yüzde 80 oranında arttı.
Çikariç, kanserin kuluçka döneminin 15 yıl olduğunu kaydederek, bu dönemin 2014 yılında sona erdiğini belirtti. Bilim adamlarının verdiği bilgilere göre, 2013 ve 2014 yılında Kosova’da kanser hastası sayısı yüzde 57 arttı.
Şu an Sırbistan, kanserden ölüm sayısına göre Avrupa’da ilk sırada yer alıyor.
Slobodan Çikariç, NATO uçaklarının bombardımanları sırasında Sırbistan topraklarına yaklaşık 15 ton fakirleştirilmiş uranyum attığını hatırlattı. Uranyumun fiziksel yarı ömrü 4.5 milyar yıl. NATO’nun müdahalesinin ardından Sırbistan topraklarında, yarı ömrü 24 bin yıl olan plütonyum da bulundu. Sırp uzmanlar, az miktarda uranyum zehirlenmesinin bile, sağlıklı hücrelerin kanser hücrelerine dönüşme sürecinin başlaması için yeterli olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca zihinsel ve fiziksel engelli çocukların doğumuna yol açan gen mutasyonlarının meydana gelmesi tehdidi de söz konusu.
'SIRBİSTAN'A TAZMİNAT ÖDENMELİ'
Çikariç, "Bombardımanların yapıldığı dönemde Sırbistan’da yaşayan on milyon kişi, zehirlenme riski olan bölgede bulunuyordu. Onlar, şu an da bu bölgede yaşamaya devam ediyor. Ülkemizi bombalayanlardan tazminat talep etmemiz gerekiyor. Birçok etkili insanla bu konuyu görüştüm. Ama onlar bu konuda uzman değiller. Bu arada uzmanlar da, konuyu araştırmaya pek hevesli değil. Hem mevcut, hem de eski iktidar mensupları, bu sorunu göz ardı etmeyi tercih ediyor" dedi.