Belgeye Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu’nun Başkanları, Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ve 28 AB üye ülkesinin liderleri imza atmıştı. Aradan bir yıl geçti ama Ukraynalıların ‘Avrupa hayali’ tam anlamıyla gerçekleşmedi. Dahası, Maidan olaylarının katılımcılarının attıkları ‘Ukrayna, Avrupa’ya aittir’ sloganı, Avrupalıları rahatsız etmeye başladı.
İFLASIN EŞİĞİNDE
Rusya Bilimler Akademisi'ne bağlı Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Avrupa Araştırmaları Bölümü Müdürü Konstantin Voronov, Kiev yetkililerinin kurdukları büyük hayaller ve planların, askeri çatışma koşullarında suya düştüğünü belirterek şunları söyledi: "Ukrayna’nın içine düştüğü durum ortada: savaş sürüyor, grivna değerini kaybediyor. Sadece bu yıl grivnanın değeri dört kat düştü, fiyatlar hızla artıyor. Elbette Ukrayna vatandaşları böyle olacağını hiç beklemiyorlardı, şimdiki durum hayal ettiklerinden çok farklı. Ve uzmanlar, bütün bunların daha başlangıç olduğunu tahmin ediyorlar."
Bu arada uzmanlar, Ukrayna' nın eski liderleri Viktor Yanukoviç ve Avrupa yanlısı Viktor Yusçenko'nun, AB ile Ortaklık Anlaşması imzalama adımının mantıksızlığının farkında oldukları için buna yanaşmadıklarına dikkat çekiyorlar. Ukrayna yapımı ürünler, asla Avrupa pazarında rekabet edebilecek kadar güçlü olmayacak. Avrupa da Ukrayna’ya sadece kendi ürünlerinin satılabileceği bir pazar olarak bakıyordu. Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkan Yardımcısı Mikhail Smolin, AB’nin nüfusu 40 milyonu bulan ve ekonomisi çok zayıf olan ülkenin kendisinin bir parçası olmasını hiç istemediğini ifade ederek şunları söyledi: "Tabii ki Ukrayna vatandaşlarının çoğu, bu anlaşmanın imzalanmasının ne anlama geldiğini bilmiyor. Aslına bakarsanız böyle bir anlaşmanın imzalanması, AB’ye katılma yolunda atılan bir adım niteliği taşımıyor. Birçok ülke ile AB arasında böyle bir anlaşma imzalanmış durumda. Mesela Türkiye. Bu ülke ile AB üye ülkeleri arasında Ortaklık Anlaşması imzalanalı 20 yılı geçmiştir. Bu zaman içinde Türkiye’nin AB’ye tam üyelik sürecinde önemli sayılabilecek bir ilerleme kaydedilmedi. Dahası Türkiye, AB’ye girme fikrinin kendisi için pek faydalı olmadığı farkına vardı. Bu yüzden Ukrayna’daki Ortaklık Anlaşması'nın imzalanmasıyla ilgili beklentiler, sadece Ukrayna toplumunun bilgi yetersizliğinden kaynaklanıyor. Belgedeki imzalar, insanlara AB’ye girme yolunda atılan büyük bir ilerleme olarak gösteriliyordu. Ama bu iddialar gerçeği hiç yansıtmıyor."
Avrupa ülkelerinin vatandaşları da, Ukrayna’nın AB’ye girmesine sıcak bakmıyorlar. Yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Almanya sakinlerinin yaklaşık yüzde 60’ı ve Fransızların yüzde 70’inden fazlası, Ukrayna’nın AB’ye üye olmasına karşı çıkıyor.