İsviçre'de yayımlanan Tages-Anzeiger gazetesine konuşan Oppold, Ukrayna'da iktidar değişikliği sonrası derin hayal kırıklığı ve karamsarlık olduğunu söyledi. Oppold, Kiev'de yaşayan arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelere dayanarak "Maydan devrimine destek verenler, şimdi ülkenin eskisinden de kötü hırsızlar tarafından yönetildiğine inanıyor. Bu kesimler, yeni Devlet Başkanı Pyotr Poroşenko'nun bazı bankalar üzerinde önemli etkiye sahip olduğunu ve Ukrayna milli para birimi grivnanın değerindeki dalgalanmalardan kazanç sağladığını düşünüyorlar" dedi.
‘ÜLKENİN DOĞUSU SSCB'Yİ ÖZLÜYOR'
Oppold, Ukrayna'nın merkez ve doğu kesimlerinde yaşayanların, ülkeleri hakkında farklı görüşlerde olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: "Ukrayna'nın merkez bölgelerinde yaşayan halk, gelecekte demokrasi ve refah olacağı ütopyasına inanıyor. Ama ülkenin doğusu, Sovyetler Birliği zamanına özlem duyuyor, Maydan eylemlerini ise istikrarın yok oluşu olarak algılıyor."
‘UKRAYNA'DA ÇÖZÜM İÇİN FEDERASYON ŞART'
Ukrayna'nın doğusundaki krizi de değerlendiren Alman uzmana göre, ülkede şu anda ‘barışın hayaleti' hakim.
Oppold, "Minsk Anlaşması, ağır silahların cephe hattından çekilmesini öngörüyor. Ancak bunun gerçekleştirilmemesi nedeniyle her iki taraf da tetikte. Çatışma sürecinden siyasi diyalog sürecine geçilmesi daha iyi olurdu. Ukrayna'da çözüm için federasyon şart. Yani Ukrayna anayasasına uygun olarak yerel seçimler düzenlenmeli" yorumunda bulundu.