Türkiye'nin son enerji politikalarıyla ilgili konuşan TOBB Enerji Meclisi Başkan Vekili Alpay Ünal, "Türk Akımı'yla ilgili bir niyet ortaya konulmuş. Bunun geri dönüşü olmaz. Çevremizdeki bütün gazların dağıtımı ülkemiz üzerinden gerçekleşecek. Bundan daha güzeli olabilir mi?" dedi. Türkiye'nin enerjide Rusya'ya bağımlı hale geleceği eleştirilerine katılmadığını kaydeden Ünal, bağımlılığın tek taraflı değil iki taraflı olacağını da vurguladı.
"ENERJİDE SERBESTLEŞME KALİTEYİ GETİRİR"
"BORU HATLARI BARIŞIN DA SİMGESİDİR"
"RUSYA İLE ÇOK AYRI BİR ÜLKE DEĞİLİZ"
Ünal, AB ile yaşanan krizin ardından Rusya'nın Güney Akım projesini iptal ederek rotasını Türkiye'ye çevirmesini şöyle değerlendirdi: "Ticarette duygusallık muhakkak olur ama ben Rusya'nın ilk etapta çok ticari davrandığını düşünüyorum. İkinci etapta ise Avrupa'ya, Amerika'ya rağmen Rusya'ya gösterdiğimiz yakın dostluk ve barış elini gördüklerini sanıyorum. Bu proje bizim açımızdan da Rusya açısından da çok önemli. Malum nükleer santrali de Rusya ile birlikte yapıyoruz. Aslında biz artık Rusya ile çok ayrı bir ülke değiliz. Türkiye'nin şu andaki en büyük yatırımları nükleer santral yatırımı. Artık Rusya ile dostluğumuzun, kardeşliğimizin tartışılmasının yersiz olduğunu düşünüyorum."
TÜRKİYE AB'DEN VAZGEÇEREK ŞANGHAY BEŞLİSİ'NE Mİ GİRMELİ?
Alpay Ünal, "Size göre Türkiye AB'den vazgeçerek Şanghay Beşlisi'ne mi girmeli?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "AB'den vazgeçmek anlamında değil ama eğer tabiri caizse bıçak kemiğe dayandığı nokta derler ya o noktaya gelebiliyorsak da Şanghay Beşlisi'nde de yer alabiliriz bence. Neden olmasın? Bugün yapalım demiyorum ama eğer 5-10 yıl içerisinde AB'ye giremiyorsak, bundan sonra da ‘giriyoruz' ya da ‘gireceğiz' düşüncesinin yer almasını doğru bulmuyorum."
"FÜZE İHALESİNDE RUSYA İHTİMALİ ORTADAN KALKMADI"
"TÜRKİYE, TÜRK AKIMI'NDA SÜRECİ AĞIRDAN ALMIYOR"
Alpay Ünal, Türkiye'de Türk Akımı projesine yönelik sürecin ağırdan ele alındığına yönelik görüşlere katılmadığını da vurguladı şunları aktardı: "Bizim amacımız Türkiye'yi enerji koridoru ve enerji üssü yapmak. Bu hedef doğrultusunda geri adım atmak ya da ağır hareket etmek bizim en son tercihimiz olur. Malumunuz Türkiye'de de bürokratik işlemler yavaş ilerliyor. Biz nükleer santral projesinin de hızlandırılmasını istiyoruz. Fakat problemler ancak kanun çıkarılarak çözülebiliyor. Şu anda kanun metinleri var nükleer santrallerle ilgili Meclis'ten geçiremiyoruz. Bu projelerin bizim ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunu biliyoruz.O yüzden kasıtlı bir geciktirme söz konusu olamaz."
"TÜRK AKIMI'NDA GERİ DÖNÜŞ OLMAZ"
"ENERJİDE BAĞIMLILIK İKİ TARAFLI OLUR"
Bu projelere ilişkin olarak 'Türkiye enerjide Rusya'ya bağımlı ülke haline geliyor' şeklindeki eleştirilere katılmayan Alpay Ünal, Türkiye'nin Irak, TANAP projeleri olduğunu da belirterek çeşitliliğin sağlanmış olduğunu belirtti ve "Bu ülkelerin en büyük gelir kaynakları doğal gaz. Biz tüketici, iletici ve satıcıyız. Yani bizden sonrası da var. Politik bir nedenle bu hat yarın kapatılırsa kayıp tek taraflı değil, iki taraflı olur. Türk Akımı projesinin hem siyasi hem uluslararası, hem de maddi anlamda gelir getirecek bir organizasyon. Türkiye için çok büyük bir adım olacak" dedi.