AK Parti Grup Yönetimi tarafından milletvekillerine gönderilen bilgilendirme notunda, paket ile gelen düzenlemelere Avrupa ülkelerinden örnekler verilerek ve eylemlere ilişkin bazı fotoğraflar da kullanılarak savunulup anlatıldı. Molotofun kullanımının ateşli silahlardan daha fazla zararlara yol açabildiği, sapan ve demir bilyenin de suç olarak nitelendirilen taş veya lastik çubuktan daha çok yaralayıcı olduğu kaydedildi.
ARAMA YETKİSİ: Kolluğa arama yetkisi verilirken aynı düzenlemede kolluğun keyfi davranışlarını önlemek amacıyla arama yetkisi belli şartlara bağlanmış ve kapsamlı bir denetim mekanizması öngörülmüştür. Avrupa Birliği müktesebatına da uygundur. Avusturya, İtalya, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde her kolluk personeli doğrudan kişinin üstü, eşyası ve aracında arama yapma yetkisine sahiptir. Kimseden izin almasına da ihtiyaç yoktur.
EVDE VEYA İŞ YERİNDE İFADE ALMA: İçişleri Bakanlığı genelgesi ile "Hizmetin Yerinde İfası" Projesi kapsamında; 15.10.2014 tarihinden itibaren 68 ilimizde müşteki, mağdur ve bilgi sahibi vatandaşlarımızın ifadelerinin ikamet veya iş yerlerinde alınmasına başlanmıştır. 30.01.2015 tarihine kadar; 46.233 Erkek ve 29.345 bayan olmak üzere toplam 75.578 vatandaşımız bu hizmetten yararlanmıştır.
SİLAH KULLANMA YETKİSİ: Silah kullanma şartlara bağlanıyor. Saldırı veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı; saldırıyı etkisiz kılmak amacı ve saldırıyı etkisiz kılacak ölçüde; silah kullanacaktır. Yürürlükteki Kanunda polisin silah kullanma şartları belirlenmemiştir. Ancak elinde silah bulunan herkese karşı silah kullanmadığı gibi, elinde molotof bulunduran herkese karşı da silah kullanmayacaktır.
İSTİHBARİ DİNLEME: Aynı düzenleme Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununda da yapılmaktadır. İddia edildiği gibi, dinleme konusunda yeni bir yetkilendirme yapılmamıştır. Aksine bireyin haberleşme özgürlüğü için önleme dinlemesinin disipline edilmesi ve denetim altına alınması düzenlenmiştir.
KİMLİĞİNİ GİZLEYENE CEZA ARTIRIMI: Benzer düzenleme İtalya'da da yer almaktadır. Toplantı ve gösteri yürüyüşlerine kimliğini gizlemek amacıyla yüzlerini bez ve benzeri şeylerle tanınmayacak şekilde kapatanlara verilecek cezalar artırılmaktadır. Kimliğini gizleme amacı nasıl belirlenir? Normal günlük hayatında kullanılmayan örtüler kullanıldığında, yapılacak araştırma ile tespit edilir.
RÜCU SÜRESİNİN ARTIRILMASI: Şiddet olaylarının yaygınlaşarak kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylarda sorumluların tespitinde yaşanan güçlükler nedeniyle rücu bir kat artırılmıştır.
GÜVENLİK TEDBİRLERİNE UYULMAMASI: Vali ve kaymakamlara yaygın şiddet olaylarında vatandaşın can ve malına yönelik saldırıları önlemek ve asayişi sağlamak amacıyla kamu kurum ve kuruluşlarının ambulans, itfaiye, çekici ve benzeri araç ve gereçleri ile personelinden yararlanabilmeleri buna uymayanların oluşan zararlardan sorumlu tutulmaları öngörülmektedir. Ayrıca valilere suçun aydınlatılması ve suç delillerinin ivedilik arz eden durumlarda toplanabilmesi için kolluğa talimat verebilmesi imkanı getirilmektedir. Bu düzenlemelerle valilerin cumhuriyet savcıları yerine geçtiği noktasındaki iddiaları tamamen asılsızdır.
KİRALIK ARAÇLARA DENETİM: Ülkemizde 4.876 araç kiralama işletmesi bulunmaktadır. Yapılan araştırmaya göre 2014 yılında 246.296 aracın kiralandığı tahmin edilmektedir. Son 5 yılda toplam 20.469 suç olayı kiralık araçlarla işlenmiştir. Gün geçtikçe kiralık araçlarla işlenen suç sayısında özellikle hırsızlık, dolandırıcılık, emniyeti suiistimal, kapkaç, uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlarda giderek artış olduğu tespit edilmiştir.
POLİS KOLEJİNİN KAPATILMASI: Polis Koleji kapatılmaktadır. Son 2 yıldır öğrenci alınmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı dengi okullara aktarılmaktadır. Polis kolejinin kuruluşu 15 Haziran 1938'dir. Geçmiş yıllarda: İzmir, Adana, İstanbul, Kayseri ve Bursa Polis Kolejleri kapatılmıştır. Bugün sadece Ankara Polis Koleji eğitim vermektedir.