Rusya, Fransa, Almanya ve Ukrayna liderlerinin Minsk'te yaptığı kritik bir görüşme devam ediyor. Sivil kayıpların ve iç çatışmanın arttığı dönemde ateşkes ve barış gücü planı masada. Bu diplomasi trafiği içerisinde bugün gelinen noktayı, milli güvenlik ve dış politika uzmanı Sait Yılmaz, ‘Ali Topuz ile Dünya Hali'nde yorumladı.
Almanya'da yapılan Münih Güvenlik Konferansı'nda çok sayıda lider bir araya geldi. Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in konferansta yaptığı açılış konuşmasına dikkat çeken Yılmaz,
"Almanya daha önce uluslararası çatışmalar ve güvenlik konusunda daha fazla angajmana gireceğini söylerken, bu sene geri adım attı ve daha pasifist bir yaklaşıma girdi. Bunda Almanya kamuoyunda yapılan yoklamaların etkisi var. Halkın yüzde 80'i Almanya'nın uluslararası ilişkilere dahil olmasını istemiyor" dedi.
"NATO'NUN KARARLARI OYBİRLİĞİYLE ALINMADI"
NATO'nun Doğu Avrupa'da gücünü arttırmaya yönelik aldığı kararların, Avrupa'nın oybirliğiyle alınmadığını belirten Yılmaz'a göre bu kararlar ABD'nin bir güç gösterisi. Avrupa'nın Ukrayna konusunda ikiye bölündüğünü söyleyen Yılmaz, başını Almanya ile Fransa'nın çektiği grubun
askeri değil, diplomatik çözümden yana olduğunu ifade etti.
Sait Yılmaz, Batı'nın Rusya'yı hala 1990'lardaki Rusya olarak gördüğünü vurgulayarak şunları söyledi: "Rusya'yı hala zayıf bir ülke sanıyorlar. Onlara göre petrol fiyatlarıyla oynanırsa Rusya buna çok dayanamaz. Putin'in eninde sonunda ABD'nin istemiş olduğu şartları kabul eder."
ABD'nin Ukrayna krizi konusunda uyguladığı politikanın yangına benzin dökmek olduğunun altını çizen Yılmaz ABD'nin olumsuz tavrını sezen Almanya ve Fransa'nın ateşkes ilan edilmesini sağlamak niyetiyle bir anda Rusya'ya gitme kararı aldıklarını belirtti.