Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi, uluslararası haber ajansı Rusya Bugün’ün Genel Müdürü Dmitriy Kisilev’e, yeniden ivme kazanan Rus-Mısır ortaklığının geleceğini anlattı.
MISIR HALKINDAN BAŞKAN PUTİN'E SEVGİ SELİ
Mısır, 30 Haziran Devrimi’nden sonra, Arap ve Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere, tüm etkili uluslararası güçlerle açıklık politikası izlemekte. Bu yeni eğilimlerden bahsedebilir misiniz?
Mısırlılar, 25 Ocak 2011’de, yaşadıkları gerçekliği değiştirmeye başladı. Bu kapsamlı bir süreç ve bu dönüşümde birçok şey başardılar. Ancak sorun şu ki, diğer güçler, Mısırlıların gelenekleri ve geleceğini göz ardı ederek, iktidarı ele geçmek için bu değişikliklerden yararlandı. Mısırlılar, geleceğinden ve kimliğinden endişeliydi ve 30 Haziran 2013’te, Mısır’ı ve kimliğini yeniden geri alarak ve geleceğe giden yolu seçerek değişimler gerçekleştirmeye başladı. Bunda da başarılı olundu.
"SÜVEYŞ KANALI PROJESİ, TİCARETİ GELİŞTİRECEK"
Sayın Cumhurbaşkanı, Süveyş Kanalı’nın genişletilmesi ve Mısır’da hayata geçirilen diğer önemli projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Süveyş Kanalı projesi, ciddi ilişkileri öngören projelerden biri. İyi şekilde incelendi ve Mısırlılar, bu projeye kaynak aktaran tek halk. 7-8 günde toplamda 8 milyar dolar toplandı. Bu, Mısır için gerçekten de çok büyük bir para. Bu proje için dışarıdan yardıma ihtiyaç duyduğumuz konusunda hiçbir açıklama yapılmadı.
Projenin 3 yıl önce planlandığı sır değil. Kuzeyden güneye, Asya ile Avrupa arasında, ticareti artırmak için projeyi bir yıl içinde tamamlamayı planlıyoruz. Süveyş Kanalı’nın genişletilmesi, aynı zamanda 8 geminin geçişine izin verecek ve kanaldan geçiş süresini 11’den 8 saate indirecek. Geçiş duraksız ve bekleme yapılmadan olacak. Kuzeyden bir dizi gemi geçerken, aynı zamanda güneyden de gemiler geçebilecek ve birbirlerini beklemeleri gerekmeyecek. Eskiden, kuzeyden gelen gemiler, güneyden gelenlerin geçmesi için beklemek zorundaydı ve tersine. Proje, gelecek yıllarda gelişecek uluslararası ticaret için gereken navigasyon koridorunu yaratacak.
RUS ENERJİ ŞİRKETLERİNE DAVET
Rus tarafının katılımıyla, Mısır’da silo inşaatı konusunda müzakereler yürütülüyor mu? Mısır ürünlerinin Rusya’ya ihracatını artırma planı var mı?
Enerji alanında faaliyet gösteren Rus şirketleriyle ortak projeler gündemde mi?
Bir süre önce, Mısır’ın batısında bulunan Akdeniz kıyısındaki Debaa bölgesinde, nükleer güç santrali inşaatı projesiyle ilgili bir araştırma yapıldı. Bu yönde ilerliyoruz ve bu projeyi bizimle beraber hayata geçirebilecek dev şirketleri bilgilendirdik. Buna Rus, Çin, Fransız ve Amerikan şirketleri de dahil.
"YATIRIMLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKACAK"
Önümüzdeki Mart ayında Şarm El-Şeyh’te yapılması planlanan ekonomik konferans için hazırlıkların ne aşamada olduğunu anlatabilir misiniz?
İlişkilerimizin bu aşamasındaki konumunuzu takdir ediyor ve Rus yatırımcılarına, dünyanın kalbi, Ortadoğu’nun kalbi, Afrika’dan Avrupa’ya ve Körfez’e kadar olan bölgenin kalbi Mısır’a yatırım yapmak için büyük fırsata sahip olduklarını bildiriyoruz. Önümüzdeki konferans için yatırım iklimini canlandırdık. Tüm yatırımcıları, bizimle birlikte bu etkinliğe katılmaya davet ediyoruz. Konferansta, ülke içinden ve dışarıdan gelen fonları garanti altına alan ve akışını kolaylaştıran mevcut yatırım mevzuatı temelinde ortaklaşa hayata geçirilebilen projeler tanıtılacak.
Sayın Cumhurbaşkanı, Rus turistler için bir mesajınız var mı?
Mısır’ın Rus turistleri beklediğini ve tüm tatil bölgelerinin istikrarlı ve güvenli olduğunu bir kez daha söylemek istiyorum.
"AŞIRICILAR, BÖLGE GÜVENLİĞİ İÇİN TEHDİT"
Terörizmle mücadele ve Suriye’deki çatışmanın siyasi çözümü dahil olmak üzere, bazı bölgesel konularda Kahire ve Moskova’nın pozisyonları neredeyse aynı. Mısır ve Rusya, hangi bölgesel sorunları daha görüşebilir ve hatta çözümünde işbirliği yapabilir?